Petak, 05 Travanj 2024
KUD LASTOVO

LASTOVSKI FOLKLOR NA AZURNOJ OBALIKulturno - umjetničko društvo Lastovo od 3. do 7. travnja s ponosom predstavlja Hrvatsku na svjetski poznatom Folklornom festivalu Diano Marina – Sanremo – Cannes na Azurnoj obali. Ovaj festival okuplja ansamble i kulturno – umjetnička društva iz cijelog svijeta, među kojima su i predstavnici iz Kanade, Francuske, Njemačke, Latvije, Bolivije, Poljske, Grčke, Ukrajine, Australije, Španjolske, Škotske te mnogih drugih zemalja.

KUD Lastovo na ovom prestižnom događaju predstavlja bogatu kulturnu baštinu otoka kroz tradicionalne plesove i pjesme. Posjetitelji imaju priliku vidjeti izvedbe Kola Milica, Lastovskog kola te Pokladarskog kola, koji su neizostavni dijelovi važnih svečanosti na otoku Lastovu, a KUD će prezentirati i autentične lastovske narodne nošnje te izvoditi narodne pjesme “Podiglo se malo četovanje“, “Izišla je zelena naranča”, “Djevojčice, narančice” i “Ljubio se golub bijeli”.

Povijest Kulturno - umjetničkog društva Lastovo seže još u tridesete godine prošlog stoljeća, a nositelji su očuvanja i promocije jednog od najstarijih običaja u Europi – Lastovskog poklada. Njihov intenzivan rad, naročito u sklopu udruge Lastovski poklad, doprinosi očuvanju lastovske narodne baštine te promovira bogatstvo kulture ovog otoka u Hrvatskoj, a i izvan njezinih granica.

Sudjelovanje KUD-a Lastovo na ovom festivalu većim su dijelom financirali Ministarstvo kulture i medija Republike Hrvatske i Općina Lastovo, što potvrđuje važnost koju država i lokalna zajednica pridaju očuvanju i promociji kulturnog nasljeđa. Turneju su poduprli i Park prirode „Lastovsko otočje“, Turistička zajednica Općine Lastovo, Udruga LA!uvo, Jadrolinija, NK Omladinac, agencija Mezzomondo, OPG Prijatelj Lastova, OPG Trojković, Vinarija Šarić, Andreis Trans te brojni pojedinci.

Folklorni festival na Azurnoj obali poznat je po vrhunskim sastavima i spektakularnim izvedbama te se s pravom smatra jednim od najboljih i najljepših festivala u Europi i svijetu. Sudjelovanje KUD-a Lastovo na ovom događaju pružit će priliku svjetskoj publici da doživi i uživa u bogatstvu i ljepoti hrvatske tradicijske kulture.

Diana Magdić