Subota, 06 Travanj 2024
NIJE BAŠ DA SE STRANKE MOGU POHVALITI BROJEM ZASTUPNIKA IZ DUBROVAČKO – NERETVANSKE ŽUPANIJE

JUG JE U POLITIČKOM ŽIVOTU ZANEMAREN, OVO SU SVI ZASTUPNICI U ZADNJE 24 GODINE

JUG JE U POLITIČKOM ŽIVOTU ZANEMAREN, OVO SU SVI ZASTUPNICI U ZADNJE 24 GODINE Foto: CROPIX
Piše:

Izbori za Hrvatski sabor očekuju nas 17. travnja, u srijedu, prvi put u povijesti na radni dan koji je tako postao neradni. U X. izbornoj jedinici građani će imati izbor od 17 lista i 238 kandidata od kojih će njih 14 biti izabrano u 11. Saziv Hrvatskog sabora koji će brojiti 151 zastupničko mjesto. X. izbornu jedinicu sačinjavaju Dubrovačko – neretvanska županija i južni, veći dio Splitsko – dalmatinske županije, uključujući grad Split.

No, koliko je u proteklih sedam saziva, otkako je ukinut dvodomski parlament, bilo zastupnica i zastupnika iz Dubrovačko – neretvanske županije...

POJEDINCI NIKAD NISU IZABRANI, ALI SU SE USPJELI DOMOĆI SABORSKIH KLUPA DOK JE JEDNA ZASTUPNICA BIRANA TRI PUTA NA LISTAMA TRI RAZLIČITE STRANKE

U proteklih sedam saziva iz Dubrovačko – neretvanske županije bilo je 18 različitih zastupnika i zastupnica, odnosno 14 zastupnika i samo četiri zastupnice.

Od tog broja mandate je zapravo na listama izborilo njih 15, neki višekratno. Troje njih u Sabor su ušli isključivo kao zamjene, odnosno nikad nisu osvojili mandat na listi.

Ukupno sedam puta zastupnici iz Dubrovačko – neretvanske županije u saborske klupe ulazili su kao zamjenici. Pri tome je Frano Matušić (HDZ) jednom ušao kao zamjena, a dva puta je i sam izborio mandat zahvaljujući visokoj poziciji na listi, Sanja Putica (HDZ) jednom je izabrana i jednom je bila zamjena baš kao i njen stranački kolega i aktualni gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković.

S druge strane Maro Kristić (Most) dva puta je bio saborski zastupnik iako nikad nije izabran na listi, a kao zamjene su po jednom ulazili Željko Dragović (HSLS) i Mladen Marelić (SDP).

Zanimljivo, jedna zastupnica sva tri puta koliko je zaslužila ulazak u Sabor učinila je to s tri različite stranke. Ruža Tomašić to je naime učinila s HSP-om, HSP-om dr. Ante Starčević i Hrvatskom konzervativnom strankom, time znatno proširivši šarolikost imena stranaka iz kojih su dolazili parlamentarci s juga. Bez „učinka Ruže” to bi bili samo HDZ, SDP, HSLS, HSS i Most. Nezavisni zastupnici nikad nisu birani iz Dubrovačko – neretvanske županije.

Po broju osvojenih mandata, pri čemu ne brojimo ulazak zamjena, u zadnjih sedam saziva Hrvatskog sabora najviše mjesta u saborskim klupama, odnosno mandata iz Dubrovačko – neretvanske županije, izborili su HDZ-ovci – 16 sa šest različitih zastupnika dok su na drugom mjestu SDP i Most s daleko manje izbornih mandata, samo po četiri, SDP s tri različita zastupnika, Most s dva različita zastupnika.

4. SAZIV HRVATSKOG SABORA

luka bebic ronald gorsic 010424 min

Uglavnom, u 4. sazivu Hrvatskog sabora konstituiranom 2. veljače 2000. godine, a mandati su trajali do konstitucije novog saziva 22. prosinca 2003. godine, iz Dubrovačko – neretvanske županije iz redova HDZ-a birani su Luka Bebić i Dubravka Šuica.

dubravka suica ranko suvar 010424 min

andro vlahusic tonci plazibat 010424 min

Mandat je te godine izborio i Andro Vlahušić koji je tada bio u HSLS-u, a nakon što je postao ministar zdravstva u Vladi premijera Ivice Račana u saborskim klupama zamijenio ga je drugi zastupnik iz Dubrovačko – neretvanske županije Željko Dragović, također iz HSLS-a.

zeljko dragovic sabor 010424 min

tonci zuvela zeljko hajdinjak 010424 min

SDP je također dao jednog zastupnika u 4. sazivu, a to je Tonči Žuvela s otoka Korčule.

Ukupno je pet zastupnika tako bilo iz najjužnije županije, a četiri osvojena mandata.

5. SAZIV HRVATSKOG SABORA

branko bacic jure miskovic 010424 min

frano matusic marko todorov 010424 min

U 5. saziva Hrvatskog sabora (22. prosinca 2003. do 11. siječnja 2008.) u Sabor su ponovo iz HDZ-a ušli Luka Bebić i Dubravka Šuica te Branko Bačić dok je Frano Matušić kasnije ušao kao njegova zamjena.

ruza tomasic darko tomas 010424 min

U tom sazivu mandat je na listi HSP-a dobila i Ruža Tomašić, svoj prvi od ukupno tri, sva tri s različitim strankama što je uistinu raritet.

Jednako kao i u sazivu prije u ovom je ukupno tako bilo pet zastupnika iz Dubrovačko – neretvanske županije s četiri osvojena mandata.

6. SAZIV HRVATSKOG SABORA

U 6. sazivu Hrvatskog sabora (11. siječnja 2008. do 22. prosinca 2011.) još jednom su iz HDZ-a mandate dobili Bebić, Šuica i Bačić, a ovaj put je mandat osvojio i Frano Matušić.

stipo grabric denis jerkovic 010424 min

U ovaj saziv Sabora iz Dubrovačko – neretvanske županije ušao je i Stipo Gabrić Jambo iz HSS-a.

tatjana simac bonacic niksa duper 010424 min

Dubrovačko – neretvanska županija je u ovom sazivu ponovo bila zastupljena i iz SDP-a, zastupnica te stranke bila je Tatjana Šimac Bonačić.

Ovaj, 6. saziv, bio je ujedno s najviše zastupnika iz Dubrovačko – neretvanske županije koji su osvojili mandat, njih šest.

7. SAZIV HRVATSKOG SABORA

U 7. sazivu Hrvatskog sabora (22. prosinca 2011. do 28. prosinca 2015.) iz dubrovačko – neretvanskog HDZ-a u Sabor ulaze Branko Bačić i Frano Matušić.

mladen marelic goran mehkek 010424 min

SDP prvi put ima dvoje predstavnika iz Dubrovačko – neretvanske županije, Tatjanu Šimac Bonačić i Mladena Marelića koji je ušao odmah na početku mandata kao zamjena Arsenu Bauku.

ivan simunovic jure miskovic 010424 min

Ruža Tomašić ovaj put saborski mandat osvaja na listi HSP-a dr. Ante Starčević, a od 1. srpnja 2013. umjesto nje na listu ulazi još jedan zastupnik iz Dubrovačko – neretvanske županije - Ivan Šimunović iz iste stranke.

Tako je ovim sazivom iz Dubrovačko – neretvanske županije ponovo prošlo ukupno šestero zastupnika, ali ovaj put osvojeno je samo četiri mandata dok su dvoje zastupnika ušli kao zamjene.

8. SAZIV HRVATSKOG SABORA

sanja putica tom dubravec 010424 min

U 8. sazivu Hrvatskog sabora koji nije trajao dugo, od 28. prosinca 2015. do 14. listopada 2016.) još jednom mandat iz HDZ-a osvaja Branko Bačić, a iz dubrovačko – neretvanskog HDZ-a i Sanja Putica.

mario klobucic denis jerkovic 010424 min

bozo petrov damjan tadic 010424 min

S liste Mosta saborski mandat iz Dubrovačko – neretvanske županije osvojili su Mario Klobučić i Božo Petrov dok je Maro Kristić ušao kao zamjenik Boža Petrova od 22. siječnja 2016.

maro kristic tonci plazibat 010424 min

Iz SDP-a Dubrovačko – neretvanske županije u Sabor se uspio probiti Davor Penić.

davor penic damjan tadic 010424 min

U 8. sazivu tako je ukupno ponovo bilo šestero zastupnika, ponovo s pet mandata.

9. SAZIV HRVATSKOG SABORA

U predzadnjem, 9. sazivu Sabora (14. listopada 2016. do 22. srpnja 2020.) političari iz Dubrovačko – neretvanske županije osvojili su mršava, samo dva mandata. S lista su tako izabrani samo Branko Bačić iz HDZ-a i Božo Petrov iz Mosta.

mato frankovic grad dubrovnik 010424 min

Ipak HDZ je u tom sazivu imao još dvoje zastupnika iz Dubrovačko – neretvanske županije. Mato Franković tako je odmah po sazivanju u saborske klupe ušao kao zamjenik Lovre Kuščevića, a kada je Franković postao gradonačelnik u lipnju 2017. godine, na to mjesto ušla je Sanja Putica koja nije odradila mandat do kraja jer se Kuščević aktivirao.

Kao zamjena Ivanu Kovačiću u ovaj saziv Sabora ušao je i tadašnji mostovac Maro Kristić i također nije odradio mandat do kraja jer se Kovačić aktivirao. Kristić je tako jedini zastupnik iz Dubrovačko – neretvanske županije koji je dva puta bio u Saboru, a da niti jednom zapravo nije izabran na listi.

Na izborima za taj saziv Sabora tako je u Dubrovačko – neretvanskoj županiji osvojeno najmanje mandata ikad, ali ukupno je njime prošlo petero zastupnika.

10. SAZIV HRVATSKOG SABORA

U posljednjem, 10. sazivu Sabora konstituiranom 22. srpnja 2020. godine iz Dubrovačko – neretvanske županije mandat je izborilo četvero zastupnika, ali Ruža Tomašić, ovaj put kao članica Hrvatske konzervativne stranke, odmah je dala ostavku i mandat prepustila Marku Milanoviću Litri.

Dubrovačko – neretvanska županija u ovom sazivu tako je ostala zastupljena s tri imena Brankom Bačićem (koji je kasnije postao ministar) i Matom Frankovićem iz HDZ-a te Božom Petrovom iz Mosta.

Nije dakle da se političari iz Dubrovačko – neretvanske i njihove stranke u posljednja dva saziva Hrvatskog sabora mogu baš pohvaliti kako je najjužniji dio Hrvatske bio dobro zastupljen u saborskim klupama. Ni ukupni broj od samo 18 različitih zastupnika i zastupnica, uključujući zamjene, u posljednje 24 godine, nije baš nešto čime se stranke na krajnjem jugu mogu podičiti.