Četvrtak, 16 Svibanj 2024
TRI ZASTUPNIKA I JEDNA ZASTUPNICA IZ DUBROVAČKO - NERETVANSKE ŽUPANIJE PLUS PETROV

KVARTET S JUGA

Viktorija Knežević, Mato Franković, Dalibor Milan i Mišo Krstičević Viktorija Knežević, Mato Franković, Dalibor Milan i Mišo Krstičević Foto: FB
Piše:

Trojica gradonačelnika s juga, Mato Franković (HDZ), Dalibor Milan (HDZ) i Mišo Krstičević (SDP) te dubrovačka odvjetnica Viktorija Knežević (Centar), koja je najavila gradonačelničku kandidaturu, prisegnuli su za saborske zastupnike na konstituirajućoj sjednici 11. saziva Hrvatskog sabora. Dok je dubrovačkom gradonačelniku počeo treći mandat, preostala trojka danas je po prvi put sjela u saborske klupe. Peti je zastupnik Božo Petrov iz Mosta, ali teško se sjetiti kad je posljednji put nešto rekao o Dubrovačko - neretvanskoj županiji pa ga je teško i svrstati u zastupnike s juga.

Dubrovački gradonačelnik Mato Franković (HDZ), koji za razliku od ostalih troje novi zastupnika u Hrvatskom saboru ima najduži staž, jer danas je po treći položio prisegu, istaknuo je kako će i dalje braniti boje Grada Dubrovnika i krajnjeg juga Hrvatske.

- Siguran sam kako ćemo i u ovom sazivu, kao i u prošla dva donositi zakone koji će povećati kvalitetu života svih naših sugrađana, zakone koji će u fokusu imati i naš Grad, a sve kako bi i dalje kvalitetno upravljali i donosili akte u interesu grada Dubrovnika i naših sugrađana. - rekao je.

Unatoč gradonačelničkim obavezama, Franković je u prethodna dva mandata, u Saboru bio aktivan jer izborio se za zakone vrlo važne za Grad Dubrovnik.

- Moj prvi mandat obilježio je Zakon o žičarama koji je povećao prihod našem gradu, nakon toga uslijedio je zakon kojim je omogućena naplata cruise pristojbe ponovno na moju inicijativu. U drugom mandatu zaštitili smo naše lokalne vodiče, uveli zonu posebnog prometnog režima kroz Zakon o sigurnosti prometa na cestama, ukinuli prirez, usvojili prvi Zakon o turizmu. - naveo je Franković te otkrio za što će se zalagati u svom trećem saborskom mandatu.

- U trećem mandatu čekaju nas novi izazovi, siguran sam kako će i njega obilježiti zakoni koji će u svom fokusu direktno imati Grad Dubrovnik i održivi turizam kao glavnu gospodarsku granu s ciljem dugoročne održivosti i bolje budućnosti za našu djecu. - naveo je Franković.

Metkovski gradonačelnik Dalibor Milan (HDZ) koji je na proteklim parlamentarnim izborima osvojio 4.200 preferencijalnih glasova birača, u Saboru je danas prvi put prisegnuo.

Milan, koji je u Sabor ušao umjesto Branka Bačića, koji i dalje ostaje na poziciji ministra prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine, kazao je da mu je to velika čast.

- Velika mi je čast, ponos i odgovornost predstavljati hrvatski narod kao zastupnik u Hrvatskom saboru. Iako sam od danas saborski zastupnik, želim još jednom naglasiti kako neću odstupiti s mjesta gradonačelnika Metkovića. Dapače, i dalje ću kao gradonačelnik nastaviti služiti svojim građanima te se iz Sabora još snažnije zalagati za Metković, ali i dolinu Neretve, hrvatski jug i cijelu našu Domovinu. - naveo je Milan, dodavši kako će mu u radu najveća motivacija biti povjerenje koje su mu dali birači.

Da nije pao i ozlijedio se tijekom vikend šetnje u Sabor bi ušao i splitski gradonačelnik Ivica Puljak (Centar). Dok njemu predstoji rehabilitacija mijenjat će ga dubrovačka odvjetnica Viktorija Knežević (Centar), koja je inače prije godinu dana objavila kako će se na lokalnim izborima 2025. kandidirati za gradonačelnicu Dubrovnika.

Nakon saborske prisege Knežević je navela kako je pred njom novo poglavlje u životu.

- Zahvalna svima koji su ovo omogućili, od birača koji su nas podržali, do Ivice Puljka koji je imao povjerenja u mene da mi ustupi mandat.
Zastupničku dužnost ću obavljati kao volonter, neću primati plaću, tako sam odabrala. Vjerojatno ću pola vremena provoditi u Zagrebu, a pola u Dubrovniku. Nastaviti ću raditi u svom odvjetničkom uredu dokle god to bude moguće, sve do lokalnih izbora iduće godine u svibnju kad vjerujem da će mi građani Dubrovnika dati povjerenje i izabrati me za iduću gradonačelnicu. - navela je Knežević.

Po prvi put za zastupnika u Hrvatskom saboru prisegnuo je i pločanski gradonačelnik Mišo Krstičević.

- Još jedna uloga na kakvu prije pet šest godina nisam pomišljao, ali život piše neke nove priče koje prihvaćam, iz osjećaja dužnosti i odgovornosti. S tim osjećajem u saborskim klupama radit ću u ime svih koji su mi dali svoj glas i svih drugih hrvatskih građana čiji glas ne dopire do Markova trga.- naveo je Krstičević.

Za Miša Krstičevića se inače špekulira kako je jedan od kandidata za predsjednika SDP-a. Krstičević te informacije nije potvrdio, ali ni demantirao.

Unutarstranački izbori u SDP-u mogli bi se održati nakon izbora za Europski parlament na kojia u SDP-u računaju osvojiti četiri mandata.

Iako Krstičević često zna istaknuti kako su ambicije u politici loše nije nemoguće da će istaknuti kandidaturu za predsjednika SDP-a, valjda u želji da konsolidira stranku, ako je takvo što u SDP-u uopće više moguće.

Krstičević je inače prije nekoliko mjeseci aktivirao svoj mandat u Skupštini Dubrovačko – neretvanske županije pa je svakako pitanje hoće li ga prepustiti nekome od stranačkih kolega s liste čiji je on bio nositelj.

Osim što je novi saborski zastupnik, Krstičević je gradonačelnik Grada Ploča. S te dužnosti neće odstupiti, no pitanje je kojih će se dužnosti odreći jer sve njih, sve i da hoće, ne može kvalitetno obavljati.

I dok svih četvero saborskih zastupnika iz Dubrovačko – neretvanske županije tek što su prisegnuli puno obećavaju, pitanje je koji će se od njih svojim radom u Hrvatskom saboru istaknuti.