Uvjeti Korištenja

UVJETI I PRAVILA KORIŠTENJA

OPĆI DIO

Korištenjem portala www.juzni.hr nakladnika Verbum publicum d.o.o. ili bilo kojeg dijela vezanog uz isti (u daljnjem tekstu sve pod zajedničkim nazivom portal) automatski prihvaćate sva aktualna pravila korištenja i postajete korisnik.

Korisnici su dužni pročitati pravila korištenja, te redovito pratiti eventualne promjene istih, a smatra se da su korisnici korištenjem portala ili bilo kojeg dijela vezanog uz njega u svakom trenutku upoznati s aktualnim pravilima korištenja, te da su ih razumjeli u cijelosti.

Niti jedan dio portala ne smije se koristiti u nezakonite svrhe niti za promoviranje istih.

Korisnicima je u dobroj namjeri osigurano besplatno korištenje sadržaja portala pod uvjetima iz ovih pravila. U slučaju spoznaje da korisnik krši bilo koje od pravila korištenja portal zadržava pravo da istom onemogući korištenje svih ili dijela sadržaja.

Portal se sastoji od vlastitih sadržaja, sadržaja partnera i oglašivača, sadržaja kreiranih od strane korisnika i besplatnih sadržaja te linkova na vanjske stranice.

Sadržaji objavljeni na portalu, objavljeni su u dobroj vjeri i namjeri i posjetitelj ih koristi na vlastitu odgovornost, te se portal ne može se smatrati odgovornim za bilo kakvu štetu nastalu korištenjem.

Stavovi objavljeni u tekstovima pojedinih autora, malim oglasima, drugim oglasima, reklamama i sponzorskom sadržaju te sadržaju kreiranom od strane korisnika također nisu nužno i stav redakcije te portal ne snosi odgovornost za štetu nastalu drugom korisniku ili trećoj osobi zbog kršenja ovih pravila. Stavovi objavljeni putem društvenih mreža isključiva su odgovornost korisnika i portal ni na koji način ne može odgovarati za iste, a portal može tražiti i ima pravo na nadoknadu štete bilo koje vrste učinjene od strane korisnika putem društvenih mreža.

Pristup portalu i svim njegovim sadržajima dopušten je osobama bilo koje dobi, osim ako je naznačeno drugačije. Oznaka 18+ na pojedinim sadržajima označava da je korištenje sadržaja dopušteno isključivo punoljetnim, odnosno osobama starijim od 18 godina te se portal ne može smatrati odgovornim ukoliko taj sadržaj koriste maloljetne osobe, odnosno mlađi od 18 godina.

AUTORSKA PRAVA

Portal polaže autorska prava na sve vlastite sadržaje (tekstualne, vizualne i audio materijale, baze podataka i programerski kod). Neovlašteno korištenje i korištenje bilo kojeg dijela portala bez dopuštenja vlasnika autorskog dijela podložno je tužbi i smatra se kršenjem autorskih prava portala te je korisnik u tom slučaju dužan nadoknaditi štetu portalu.

Osim portalima i internetskim stranicama s kojima portal ima pisani dogovor ili ugovor o drugačijim uvjetima od onih navedenih u ovim pravilima, dopušteno je prenošenje sadržaja portala isključivo kao vijesti do maksimalno 500 znakova (u slučaju da sadržaj ima manje od 500 znakova, dopušteno je prenošenje maksimalno polovice članka) uz obvezno navođenje portala kao izvora. Pri tome je prenositelj sadržaja dužan objaviti link na originalni sadržaj portala. Mediji koji nemaju mogućnost objave linka dužni su na drugi način objaviti ime portala kao izvora informacije.

Korištenje fotografija i videa, te svih ostalih netekstualnih audio i vizualnih dijelova portala, osim medijima i internetskim stranicama s kojima portal ima pisani dogovor ili ugovor o drugačijim uvjetima, nije dopušteno.

U slučaju kršenja autorskih prava portal korisniku i drugim prekršiteljima autorskih prava portala može izdati račun s dospijećem plaćanja od 15 dana za svaki pojedini sadržaj (pojedinačna fotografija, video prilog, tekst) prema sljedećem cjeniku priloženom bez PDV-a:

1. Tekst: 5.000,00 (pet tisuća) kuna - 663,00 (šestošezdeset i tri) eura
2. Fotografija: 5.000,00 (pet tisuća) kuna - 663,00 (šestošezdeset i tri) eura
3. Video: 10.000,00 (deset tisuća) kuna - 1.326,00 (tisućutristodvadesetšest) eura
4. Sadržaj bilo kojeg oblika (tekst, fotografija, video...) kojim se na bilo koji način ukazuje da je riječ o sadržaju koji je izvorno objavljen kao autorski rad djelatnika ili suradnika portala: od 5.000 (pet tisuća) do 50.000,00 (pedeset tisuća) kuna - od 663,00 (šestošezdeset i tri) do 6.630,00 (šest tisuća i šestotrideset) eura prema procjeni nakladnika.
5. Sadržaj bilo kojeg oblika (tekst, fotografija, video...) označen kao ekskluzivan ili sadržaj koji na bilo koji način upućuju kako je riječ o sadržaju koji ima narav istraživačkog novinarstva: od 50.000,00 (pedeset tisuća) - 6.630,00 (šest tisuća i šestotrideset) eura na više prema procjeni nakladnika.

U slučaju da prekršitelj autorskih prava portala ne podmiri račun u dospijeću portal će zaračunati zakonski maksimalnu zateznu kamatu i pokrenuti postupak prisilne naplate.

Ukoliko smatrate da je portal povrijedio Vaša autorska prava potrebno je podnijeti pismenu žalbu na kontakt adresu nakladnika Verbum publicum d.o.o. Između dolaca 6, 20236 Mokošica ili obavijestiti uredništvo portala na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. te će slučaj će biti odmah razmotren i sporni sadržaji uklonjen nakon što se ustanovi eventualna istinitost sadržaja žalbe.

LINKOVI NA VANJSKE STRANICE

Portal sadržava linkove na druge internet stranice koje objavljuje u dobroj vjeri i namjeri i ne može se smatrati odgovornim za sadržaje izvan portala.

KOLAČIĆI (COOKIES)

Kako bismo učinili našu internetsku stranicu lakšom i ugodnijom za korištenje koristimo tzv. kolačiće (cookies) kroz sve pojedine sadržaje i stranice portala. Kolačići su mali dijelovi podataka koji omogućuju usporedbu novih i prošlih posjetitelja te pomažu u razumijevanju navika korisnika na portalu omogućujući podatke kojima se portal može učiniti lakšim za korištenje.

Kolačići ne pohranjuju nikakve osobne podatke korisnika i identifikacijski podaci nikada neće biti pohranjeni.

Želite li izbjeći korištenje kolačića, morate prilagoditi postavke Vašeg uređaja na način da se brišu svi kolačići internetskih stranica i/ili da dobijete obavijest putem upozorenja ako se kolačići pohranjuju. Ukoliko ne želite izbjeći korištenje kolačića jednostavno nastavite koristiti sadržaj portal bez dodatnih aktivnosti koje omogućuju ili onemogućuju korištenje kolačića.

ZAŠTITA PRIVATNOSTI

Portal štiti privatnost korisnika u najvećoj mogućoj mjeri.

Portal se obavezuje da će u dobroj vjeri i namjeri koristiti podatke dobivene od korisnika tijekom korištenja portala, te da privatne podatke neće distribuirati niti prodavati trećoj strani, osim uz dozvolu korisnika.

Portal može u skladu sa zakonom prikupljati određene podatke o korisnicima dobivene tijekom korištenja portala pod čime se podrazumijevaju podaci o računalu i internet provideru te podatke unesene u postupku registracije ukoliko je ista predviđena. Ove podatke portal koristi kako bi imao informacije o korisnicima koji ga koriste, te na taj način poboljšao sadržaje.

Portal se obvezuje da prikupljene privatne podatke poput e-mail adrese, imena i prezimena neće bez dopuštenja korisnika prodavati niti distribuirati, osim demografskih podataka za skupinu korisnika bez odavanja privatnih podataka.

Portal se obvezuje da će čuvati privatnost korisnika portala, osim u slučaju kršenja pravila portala i nezakonitih ili utuživih aktivnosti korisnika pri čemu će nadležnim institucijama ukoliko to zatraže, a zakon omogućuje, biti dostavljeni svi podaci pojedinačnog korisnika koji je prekršio pravila korištenja portala.

PRAVILA KOMENTIRANJA

Portal omogućuje objavljivanje, komentiranje i povezivanje sadržaja putem vanjskih društvenih mreža i ni na koji način nije odgovoran za sadržaje koje objavljuju korisnici ili eventualnu materijalnu i nematerijalnu štetu koju te objave na vanjskim društvenim mrežama uključujući i stranice portala na vanjskim društvenim mrežama prouzroče.

Za sve objavljene sadržaje pod pojedinim korisničkim imenom na društvenim mrežama odgovoran je isključivo korisnik koji ga je registrirao. Korisnik je dužan nadoknaditi svu nastalu štetu portalu proizašlu objavom sadržaja na portalu ili društvenim mrežama ili drugim aktivnostima vezanih uz korištenje portala.

Portal je dužan po utvrđivanju opravdanosti eventualne prijave o neprikladnom sadržaju u razumnom roku ukloniti sadržaje korisnika koji nisu u skladu s važećim zakonima.

Korisnici su se dužni ponašati u skladu sa zakonima.

Portal zadržava pravo da pojedinom korisniku zabrani korištenje portalom ili dijelom portala, ukoliko se ustanovi da je korisnik kršio pravila.

Portal zadržava pravo ukinuti ili uskratiti mogućnost korištenja bilo kojeg korisničkog računa društvenih mreža bez prethodne najave i objašnjenja te pri ne snosi odgovornost za bilo kakvu materijalnu i nematerijalnu štetu.

Korištenjem mogućnosti objave komentara putem društvenih mreža na portalu korisnik se obvezuje da će objavljivati, slati ili primati materijale koji su zakoniti te se obvezuje da neće koristiti ovu mogućnost za piramidalne sheme, lančana pisma, junk mail, spam ili bilo koji drugi oblik višestrukog slanja komercijalnog ili drugog sadržaja, maltretirati, ugrožavati, vrijeđati, prijetiti, obmanjivati ili na bilo koji način povrijediti prava drugih korisnika, objavljivati i distribuirati nedoličan, vulgaran, nepristojan ili nezakonit sadržaj, uploadati ili širiti sadržaje zaštićene autorskim pravima, uploadati fileove koji sadržavaju viruse, crve, trojane ili bilo kakav software koji nanosi štetu, lažno se predstavljati u svrhu prijevare ili obmane drugog korisnika i kršiti bilo koji važeći zakon.

Komentari objavljeni na portalu putem društvenih mreža ne odražavaju stav vlasnika i uredništva, kao ni drugih korisnika portala, ali portal može koristiti komentare korisnika za daljnju objavu.

Portal nema obavezu pratiti objave komentara korisnika, ali zadržava pravo da bez najave i objašnjenja ukloni bilo kakav sadržaj, posebice u slučaju eventualne prijave o kršenju zakona ili pravila korištenja.
Mogućnost komentiranja putem društvenih mreža ponuđena je korisnicima besplatno u dobroj vjeri i namjeri, a portal se ne može držati odgovornim za bilo kakvu materijalnu i nematerijalnu štetu nastalu korištenjem istih dok je korisnik dužan nadoknaditi svu štetu portalu ili trećoj strani uzrokovanu vlastitom objavom.

Komentare putem društvenih mreža koji krše Pravila korištenja i zakonske propise potrebno je prijaviti na email Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite. nakon čega će takvi komentari u najkraćem mogućem roku biti izbrisani utvrdi li se osnova za isto. Prigodom prijave obavezno je navesti ime i prezime, kontakt adresu i telefonski broj te OIB i razlog zbog kojeg se smatra da komentar krši pravila korištenja ili zakon.

Prigodom komentiranje ne preporuča se odstupanje od teme napisa, kao ni pisanje velikim slovima. Uredništvo zadržava pravo uklanjanja i skraćivanja komentara te onemogućavanje komentiranja, sve bez posebnog obrazloženja.

OGLASI, REKLAME I SPONZORSKI SADRŽAJ

Portal u dobroj vjeri i namjeri može omogućiti objavljivanje malih i drugih oglasa te reklama i sponzorskog sadržaja, te se ne može smatrati odgovornim za sadržaj objavljen u malim i drugim oglasima te reklamama i sponzorskom sadržaju, a za istinitost podataka i vlasništvo nad autorskim pravima koji se koriste te kvalitetu roba i usluga odgovoran je korisnik usluge objavljivanja malih i drugih oglasa te reklama i sponzorskog sadržaja. Portal zadržava pravo neobjavljivanja bilo kojeg od malih i drugih oglasa te reklama i sponzorskog sadržaja bez posebnog objašnjenja razloga.

MODIFICIRANJE I PROMJENE PRAVILA

Portal zadržava pravo da bez najave može promijeniti ili modificirati pravila korištenja, a korisnik je dužan redovito pratiti promjene. O važnim promjenama i dopunama portal može, ali nije dužan posebno obavijestiti korisnike putem maila ili objavljivanjem na portalu. Korištenjem bilo kojeg sadržaja na portalu smatra se da je korisnik upoznat s najnovijim pravilima.