Petak, 10 Svibanj 2024
DAN ŽUPANIJE DUBROVAČKO - NERETVANSKE

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: ZORANU MILANOVIĆU NAROD JE PORUČIO DA DADE OSTAVKU

Nikola Dobroslavić Nikola Dobroslavić Foto: Tonći Plazibat / CROPIX
Piše:

Uz Dan Županije i blagdan svetoga Leopolda Bogdana Mandića u Kazalištu Marina Držića održana je svečana sjednica Županijske skupštine. Ovogodišnjim laureatima uručena su javna priznanja, a župan Nikola Dobroslavić pobrojao je projekte od iznimnog značaja za Dubrovačko – neretvansku županiju. Osvrnuo se na nedavne parlamentarne izbore. Poslao je i poruku Zoranu Milanoviću.

- Ova Županija, ali i druge, neosporiva je potvrda da je regionalni ustroj u Hrvatskoj zamišljen i dobro uspostavljen i da su županije opravdale svoje postojanje. To vrijedi i za gradove i opčine p ai one najmanje općine u Županiji. Kroz prošlu, kao i prethodne godine, Županija je pridonosila kvaliteti života naših sugrađana i uspostavljanju što boljih uvjeta za gospodarstvo. Zahvalni smo što je to veoma uspješno radila naša Vlada, posebno s obzirom na brojne krize kroz koje smo prolazili. - rekao je Dobroslavić, koji se osvrnuo i na nedavne parlamentarne izbore.

- Ocjena koju smo dobili u našoj Županiji na netom završenim izborima bila je veoma dobra. Osim rada Vlade, ocjenjivao se i rad na regionalnoj i lokalnoj razini. Uvjereni smo da je osim zbog brojnih projekata ocjena takva jer su nas u radu vodile ideje skromnosti, transparentnosti i predvidljivosti. Štitili smo razvoj, nacionalne interese i našu prirodnu i kulturnu baštinu. - rekao je Dobroslavić, istaknuvši kako su uz potporu Vlade realizirani i neki od najvažnijih projekata za jug, ali i cijelu zemlju.

- Našim nastojanjem, a razmijevanje i potporom naše Vlade južni dio Županije s ostatkom Hrvatske spojen je prelijepim Pelješkim mostom. Htjeli smo most, dobili smo ga. Ujedno smo dobili i prelijepi graditeljski spomenik, simbol brige za hrvatski jug i simbol članstva Hrvatske u EU. - istaknuo je župan, pobrojavši ostale projekte od velikog značaja za Županiju.

- Spajamo područje od čvora Metković do Osojnika i Zračne luke autocestom i brzom cestom. Približavamo sve dijelove županije i naša turistička odredišta Gradu i Zračnoj luci. Spajamo Pelješki most s Korčulom brzom cestom, obilaznicom Orebića i lukama Perna i Polačište. Dogradnjom Luke Ubli približavamo Lastovo. Korčulu dodatno uz terminal u Veloj Luci i dogradnjom Luke Prigradica. - naveo je Dobroslavić.

Osvrnuo se i na projekte u susjednoj BiH koji su potencijalna ugroza za Županiju.

- Branimo područje Županije od negativnih utjecaja projekata Gornji horizonti i zračna luka Trebinje. Odabir projekata naših susjeda prepuštamo njima, ali oni ne smiju ugroziti područje s ove strane granice, naše vode, kvalitetu života i sigurnost naših sugrađana. Ne dopuštamo svojatanje dubrovačkih velikana i posezanje za hrvatskim identitetom ovog prostora. Velikodržavne ideje i snovi naših istočnih susjeda razbili su se '90-tih godina o domoljublje hravtskih branitelaj i mudrost našeg privog predsjednika dr. Franja Tuđmana i neće proći ni u budućnosti. - rekao je Dobroslavić.

Osvrnuvši se na prelet Rafalea preko juga zemlje, Dobroslavić je poruku uputio Zoranu Milanoviću.

- Onima koji sve ovo nisu ili ne žele razumijeti, na čelu s predsjednikom Milanovićem, hrvatski narod je na nedavnim izborima poručio neka ponovo dobro razmisle. Zoranu Milanoviću narod je poručio da dade ostavku jer ne može osoba koja je kršila Ustav i prekršila svoju prisegu na Ustav biti na čelu ove ponosne demokratske države Hrvatske. - rekao je župan dubrovačko – neretvanski Nikola Dobroslavić.

Na regionalni ustroj u svom govoru osvrnuo se i dubrovački gradonačelnik Mato Franković, koji je na svečanoj sjednici izaslanik predsjednika Sabora Gordana Jandrokovića.

- Župan je rekao da je ispravna bila odluka utvrditi regionalni i lokalni ustroj onakav kakav je danas. Bilo smo svjedoci dugogodišnjeg političkog lutanja pojedinaca koji su preispitivali ispravnost ovog ustroja, ali danas vidimo kako se ovim ustrojem Hrvatska snažno razvija i napreduje. Tog razvoja n ebi bilo bez snažne podrške Vlade koja ne gleda iz kojeg političkog spektra tko dolazi nego koja gleda i promatra svakog stanovnika s ciljem da mu sutra bude bolje. - rekao je Franković, koji je županu Dobroslaviću čestitao na brojnim realiziranim projektima, ali i na ustrajnosti.

- Kad su pojedinci Pelješki most nazivali iluzijom za budale, niste odustajali. Kad su pojedinci željeli povetai krajnji jug Hrvatske trajektima vi ste rekli snažno „ne”. Upravo zbog vaše ustrajnosti i upornosti danas svjedočimo Pelješkom mosti i brojnim lukama u Županiji, rekonstruiranim i obnovljenim školama, novim dječjim igralištima. Pokrenuli ste i završit ćete CGO, projekt iznimno bitan za sve jedinice lokalne samouprave u Županiji. Kroz brojne projekte upravo se naša Županija ističe kao predvodnica korištenja EU fondova, što dodatno zaslužuje pohvalu i čestitke. - rekao je dubrovački gradonačelnik Mato Franković, istkanuvši kako će se dobra suradnja Grada Dubrovnika sa Županijom nastaviti.