Petak, 10 Svibanj 2024
DAN DUBROVAČKO – NERETVANSKE ŽUPANIJE

BRANKO BAČIĆ: AKO JE IGDJE PROJEKT RENESANSE OBALE REALIZIRAN ONDA JE TO DUBROVAČKO – NERETVANSKA ŽUPANIJA

Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, ministar Branko Bačić i župan Nikola Dobroslavić Gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković, ministar Branko Bačić i župan Nikola Dobroslavić Foto: Tonći Plazibat / CROPIX


Brojni projekti sami po sebi opravdaju status Dubrovačko – neretvanske županije, a na svima njima se vidi ruka župana Nikole Dobroslavića i njegovih suradnika koji danonoćno rade na svim projektima od životne važnosti za Županiji. - istaknuo je potpredsjednik Vlade Branko Bačić u Dubrovniku.

Kao izaslanik premijera Andreja Plenkovića na svečanoj sjednici Županijske skupštine, Bačić je uz Dan županije govorio o važnosti projekata koji su realizirani, ali i onima čija realizacija u Županiji tek predstoji.

- Od Cavtata, gdje se završava riva pa do Vele Luke, gdje je otvoren putnički terminal, velika investicija u lučkom sustavu Hrvatske, do rekontrukcije Specijalne bolnice Khalos, Dnevne bolnice u Metkoviću, spoja Metkovića na autocestu pa sve do Lastova gdje se rekonstruira Luka Ubli, sve je pokriveno projektima ljudi koji danonoćno žive Županiju. - rekao je Bačić, naglasivši:

- Doista je ova Županija mjesto gdje vizija postaje stvarnost, mjesto gdje želimo viziju razvoja Hrvatske pretočiti u stvarnost. Od njezina utemeljenja 1993. puno toga ostalo bi nerealizirano da smo bili rascjepkani, da nismo imali županiju kao jedinicu regionalne samouprave koja je sve te projekte prepoznavala i pretvarala u stvarnost. Jasno., te projekte pratila je i ruka Vlade, a dužnost je središnje vlasti da prepoznaje projekte i realizira ih u sinergiji s lokalnom samoupravom za dobrobit ljudi. - kazao je Bačić.

Istaknuo je projekte čija realizacija tek slijedi, a koji su iznimno važni za razvoj.

- U javnoj je nabavi odabir izvođača za prve dvije dionice autoceste od Dola do Mravinjca i do Osojnika. U istom statusu je izrada dokumentacije autoceste od čvora Metković do čvora Pelješac s kojeg se spuštamo na Pelješki most. Te dvije dionice duge 27 kilometara vrijedne su 380 milijua eura, praktički su skuplje nego Pelješki most bez pristupnih cesta. - rekao je Bačić

- Ako je igdje projekt renesanse hrvatske obale realiziran i ostvaren onda je to u ovoj Županiji. Gradi se luka Polačište kao najveća investicija u županijske luke u Hrvatskoj, a 20. svibnja ćemo aplicirati za dodjelu sredstava za luke Perna i Prigradica. Svi ti projekti renesanse hrvatske obale ovdje su se najviše dokazali u svojoj punini i opravdanosti. - rekao je Bačić.

Naglasivši kako je demografska obnova ipak najvažniji projekt, Bačić je kazao kako je pred novom Vladom nacionalni plan stambene politike.

- Ovdje na jugu je sačuvan balans između obiteljskog i radnog života. Ako ga omogućimo mladima, nakon što smo im osigurali radna mjesta, ako im ne osiguramo dom kao okosnicu života tada ne možemo reći da smo ispunili osnovnu zadaći i zato smo pripremili koncept nacionalne stambene politike kako bismo mladima omogućili priuštivo stanovanje u trenutku kad je rast cijena nekretnina u Hrvatskoj gotovo dvoznamenkast. - istaknuo je potpredsjednik Vlade Branko Bačić.