Ponedjeljak, 13 Svibanj 2024
ŽUPAN DUBROVAČKO – NERETVANSKI NIKOLA DOBROSLAVIĆ ZA JUŽNI JE KOMENTIRAO UHIĆENJE SMOKVIŠKOG NAČELNIKA

KUZMA TOMAŠIĆ NIJE VRAĆAO DUG ŽUPANIJI, ALI NIJE ZBOG TOGA PRIVEDEN

Muzej zlata i srebra u Smokvici Muzej zlata i srebra u Smokvici Foto: Anđela Šćepanović / CROPIX
Piše:

Nakon što je USKOK priveo načelnika Općine Smokvica Kuzmu Tomašića, u kratkom priopćenju naveli se kako je riječ o „kaznenom djelu protiv službene dužnosti”. No, prema neslužbenim informacijama smokviškog načelnika Kuzmu Tomašića i splitskog poduzetnika Ivicu Kriletića USKOK je priveo radi nepravilnosti u provođenju projekta Muzej zlata i srebra. Inače, o tom projektu prvi je pisao Južni.hr još 2021. kada je župan Nikola Dobroslavić upozorio Tomašića na nepodmirivanje obveza prema Županiji.

Dobroslavić, naravno, ne zna zašto je smokviški načelnik priveden, ali je za Južni komentirao koje obveze Tomašić još uvijek nije izvršio, a vezane su za projekt Muzej zlata i srebra.

- Muzej zlata i srebra u Smokvici bio je jedan od 12 projekata koji je provodila Županija, odnosno Razvojna agencija DUNEA. Među tim projektima, sjećam se, bio je Gradski muzej u Korčuli, Zavičajna kuća u Primorju, jedna cesta na Mljetu i jedan uređaj za Restauratorski odjel u Dubrovniku. Svi su uredno izvršavali svoje obveze i završili projekte, osim Tomašića, koji je kasnio i nije još završio taj projekt. Naime, Muzej jest fizički izgrađen, ali još nema usklađenu građevinsku dozvolu. Trebao bi imati uporabnu dozvolu i treba izvršiti još neke radnje i time opravdati sredstva koja je dobio. - kazao je župan.

Dobroslavić je, naime, još u studenom 2021. na sjednici Županijske skupštine priprijetio Tomašiću „puštanjem zadužnica” zbog nastalog duga prema Županiji, a nakon što su utvrđene nepravilnosti u provedbi projekta Muzej zlata i srebra.

Projekt se, naime, provodio preko Županije dubrovačko – neretvanske, a financiran je iz EU fondova te Županija doznačuje Općini Smokvica sredstva odobrena iz fondova. Zbog nepravilnosti dio sredstava je povučen pa je Općina Smokvica ostala dužna Županiji dubrovačko – neretvanskoj za uplaćena sredstva koja nisu opravdana.

Župan smatra kako se Tomašićevo privođenje ne može povezivati s kašnjenjem u podmirivanju obaveza prema Županiji.

- Ni mi ne znamo zbog čega je priveden načelnik Općine Smokvica Kuzma Tomašić. No, ako njegovo privođenje ima veze s projektom Muzej zlata i srebra, tada treba pojasniti dva aspekta. Prvi aspekt je da je, provedba projekta, odnosno pravdanje sredstava SAFU-a išlo preko Županije, a što je on radio, je li nešto brljao ili nije, mi to ne znamo. Mi ga nismo prijavljivali da je radio nešto protuzakonito jer kad se kasni s nekim plaćanjima, kad se nešto nije izvršilo, to ne znači da si prekršio zakon nego da si loše radio pa eventualno moraš plaćati penale. - kazao je župan Dobroslavić i pojasnio:

- Dakle, tu nastaje njegov problem jer plaćanja idu preko Županije, SAFU traži od Županije, a Županija od njega, odnosno Općine i zbog toga smo mi i pustili prvu zadužnicu. S Tomašićem smo se dogovorili na koji način će otplaćivati dugove i on se s time složio, ali to nije radio. Kako Županija ne može opraštati dugove, mi od njega naplaćujemo te zadužnice koje smo uzeli. Tako smo osigurali plaćanja i Općina Smokvica je sad trenutno blokirana i mora otplatiti dug i odgovarati za taj projekt. No, to još uvijek ne znači da je Tomašić prekršio zakon. Ako nije uredno iskoristio EU sredstva mora to plaćati iz proračuna. To ne znači da je novac odnio u špagu, ali se postavlja pitanje zašto posao nije dobro odrađen. Njega općinari sutra moraju pitati zašto nije iskoristio sredstva iz EU fondova nego plaća iz proračuna. - rekao je župan.

Za Projekt Muzej zlata i srebra, načelnik Tomašić, odnosno Općina Smokvica, Županiji je bila dužna 711.000 kuna. Župan je otkrio je li i koliki je dio duga otplaćen.

- Unatoč dogovorima nije otplatio ništa nego smo mi prisilno naplatili nekih četiri - pet rata po pet, šest tisuća eura, dakle dosad smo naplatili oko 30.000 eura. Po sporazumu je trebao uredno plaćati, a ako to ne učini mi aktiviramo zadužnice, što smo i učinili jer imamo fiskalnu odgovornost i dužni smo naplatiti potraživanja. Inače, ne znam zašto je priveden Kuzma Tomašić. Drugi je aspekt to da ga je netko očito prijavio za neke nezakonite poslove. - rekao je župan dubrovačko – neretvanski Nikola Dobroslavić.