Ponedjeljak, 22 Travanj 2024
ŠTO SE TIČE EUROPSKIH IZBORA KAZAO JE KAKO PREDVODI LISTU DA BUDE PODRŠKA KANDIDATIMA

PLENKOVIĆ: PORUKA BIRAČA JE CENTAR I DESNO

PLENKOVIĆ: PORUKA BIRAČA JE CENTAR I DESNO Foto: Vanesa Pandžić / CROPIX


Smatramo da imamo daleko najkvalitetniju, najjaču listu za izbore za Europski parlament (EP), rekao je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u ponedjeljak nakon sjednice Predsjedništva i Nacionalnog odbora HDZ-a i donošenja odluke o 12 kandidata koji će biti na HDZ-ovoj listi.

"Želimo pokazati hrvatskim biračima koliko nam je stalo da zastupnici u EP-u budu oni koji će zastupati hrvatske nacionalne interese, kao što su to i do sada", rekao je Plenković koji i predvodi listu.

Ja ću predvoditi tu listu, rekao je, kako bih dao podršku našim kandidatima da još jednom uvjerljivo pobijedimo, nakon parlamentarnih izbora, i na izborima za EP.

"Pogotovo s obzirom da je HDZ, kad je riječ o hrvatskoj europskoj politici dala najveći obol", dodao je Plenković te, među inim, istaknuo da su politikom modernog suverenizma Hrvatsku učinili "utjecajnijom nego što je ikada bila".

Na listi će, redom, biti i aktualna potpredsjednica Europske komisije i potpredsjednica Europske pučke stranke Dubravka Šuica, predsjednik Kluba EPP-a u okviru Parlamentarne skupštine Vijeća Europe Davor Ivo Stier, aktualni zastupnik i voditelj HDZ-ove delegacije u EP-u Karlo Resler, aktualna ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac, potpredsjednica Kluba EPP-a u EP-u i predstavnica HDZ-a BiH Željana Zovko, aktualni zastupnici u EP-u Sunčana Glavak i Tomislav Sokol, bivši ministar regionalnog razvoja i fondova EU Marko Pavić, tajnik županijske organizacije HDZ-a u Splitskoj-dalmatinskoj županiji Ante Mihanović, župan Brodsko-posavske županije Danijel Marušić te bivša europarlamentarna zastupnica Marijana Petir.

"Smatramo da imamo daleko najkvalitetniju, najjaču listu za ove izbore i na taj način želimo pokazati hrvatskim biračima koliko nam je stalo da zastupnici u EP-u budu oni koji će zastupati hrvatske nacionalne interese, kao što su to i do sada", rekao je Plenković.

Što se tiče sastavljanja većine, odnosno podrške za formiranje Vlade nakon izbora, Plenković je kazao:

"Kad bude sazvana nova sjednica Sabora, ponovno ćemo predložiti Gordana Jandrokovića za predsjednika Sabora. Danas smo odradili prve preliminarne razgovore s predstavnicima DP-a, prije toga s predstavnicima nacionalnih manjina. U sljedećim danima razgovarat ćemo sa zastupnicima koji nisu ni članovi SDP-a, ni Možemo ni Mosta."

Na pitanje ima li ambicija biti predsjednik Europske komisije kazao je kako se uopće ne želi osvrtati na to te da su se takve priče pojavljivale i ranije.

"Ja ću predvoditi listu da pružim podršku kandidatima", kazao je.

Što se tiče toga da su ga iz Domovinskog pokreta prije izbora nazivali lopovom pomirljivo je kazao kako je "jedno prije, a drugo nakon izbora".

Naglasio je da je poruka birača "centar i desno", odnosno da je to 85 mandata.

"Možemo se naći s njima oko temeljnih strateških pitanja. Kad precizno definiramo stajališta partnera, donijet ćemo odluku kojom će svi biti zadovoljni", kazao je o Domovinskom pokretu, a o zastupnicima manjina da "nije bilo niti jednog pitanja vezanog za nacionalne interesa, a da manjinci nisu pružili podršku".

"Kršitelj Ustava da ima ruke sazvao bi Sabor sutra. Mi ćemo biti spremni da imamo dovoljno ruku i natjeramo gubitnike da prihvate poraz. Narod je tako htio. Imali su kampanju u kojoj je njihov kvazi kandidat kao izašao iz zone komfore. Da je frajer dao bi ostavku na mjesto predsjednika, a ja bih to volio više nego išta. A ne znam što čekaju Grbinom da ga otrpeme. Pa to je smijurija, čovjek je glumio da će biti premijer i onda odustao zadnji dan." - kazao je o Zoranu Milanoviću.

"Gubitnici koji su odmah trebali dati ostavke poput Grbina i njegovog strica Milanovića sada rade pritiske. Orkestriraju se medijska pitanja, to su očajnički potezi... To je politička smijurija u kojoj gubitnici žele promijeniti Vladu. To se neće dogoditi, nema šanse da dođu do 76 zastupnika. Evo, ja to jamčim!" - rekao je Andrej Plenković.

JPA / Hina