Utorak, 23 Travanj 2024
22. TRAVNJA OSLOBOĐENA JE VELA LUKA, A DAN KASNIJE I BLATO

Foto / OBILJEŽENA 80. OBLJETNICA OSLOBOĐENJA VELE LUKE

Foto / OBILJEŽENA 80. OBLJETNICA OSLOBOĐENJA VELE LUKE Foto: Marin Baničević / Radio M


U ponedjeljak je obilježena 80. godišnjica oslobođenja Vele Luke. Program u organizaciji Općine Vela Luka i Udruge antifašista Vele Luke započeo je polaganjem vijenaca u Potirni, a nastavio se odavanjem počasti i polaganjem vijenaca na drugim lokacijama u Veloj Luci.

Održana je je i svečana akademija u Kongresnoj dvorani hotela Korkyra uz koju je povjesničar Ivo Goldstein održao predavanje i predstavio svoju knjigu „Povijesni revizionizam i neoustaštvo”.

Prije 80 godina 22. travnja 1944. jedinice Narodnooslobodilačke vojske Jugoslavije izvršile su desant na zapadni dio otoka Korčule i okončale njemačku okupaciju Vele Luke. U noći uoči 22. travnja prvi bataljon 12. dalmatinske brigade se iskrcao u uvali Spiliška i uz pomoć partizana i aktivista Narodnooslobodilačkog pokreta iz Vele Luke rano ujutro u 6:45 sati započeo napad na mjesto.

Nakon što su bili odbačeni s položaja oko Vele Luke, Nijemci su u samom mjestu nastavili pružati otpor. Do noći je on bio potpuno skršen, a istog dana je zauzeta i tvrđava na Humu. Sljedećeg dana je oslobođeno Blato. U borbama je poginulo 436 njemačkih i 48 vojnika NOVJ, od čega je troje Velolučana, Kuzma Žuvela Vilić, Nikola Dragojević Papalin i Vitomir Markov, palo oslobađajući Velu Luku, a Ivan Tabain Ivanov oslobađajući Blato.

Nakon oslobođenja Blata, vojska se s oko 1500 Velolučana povukla na Vis. Bio je to drugi veliki val zbjega za Egipat. Uz povremene upade njemačkih snaga u Velu Luku, mjesni Narodnooslobodilački odbor je organizirao život za preostalih 1500 mještana do konačnog oslobođenja otoka u rujnu 1944. Narodni odbor Općine Vela Luka proglasio je ovaj dan narodnim praznikom za područje Općine 8. lipanja 1952. i kao Dan Vele Luke se slavio do početka devedesetih.

Željana Petrić / Radio M