Četvrtak, 02 Studeni 2023
Sukob u Gazi

PLENKOVIĆ KAŽE DA HRVATSKA NIJE NI NEUTRALNA NI NESVRSTANA

Predsjednik Vlade Andrej Plenković Predsjednik Vlade Andrej Plenković Foto: Damjan Tadić / CROPIX


Do sada je 15 hrvatskih državljana napustilo Pojas Gaze, a osam ih još čeka evakuaciju, kazao je na početku sjednice vlade u četvrtak hrvatski premijer Andrej Plenković, zahvalivši se Kataru na posredovanju prilikom evakuacije.

- Želim zahvaliti naporima naših diplomatskih predstavnika, osobito u Egiptu i u Katru, i zahvaliti katarskim vlastima koje su posredovale u ovom konkretnom slučaju. - rekao je Plenković.

- Radi se i na tome da još osam hrvatskih državljana izađe iz Pojasa Gaze, pređe granicu i ode u Egipat. - dodao je.

U Pojasu Gaze je prema podacima hrvatskog ministarstva vanjskih poslova 47 hrvatskih državljana, a 23 ih je zatražilo evakuaciju.

Plenković se osvrnuo i na hrvatsko glasanje protiv rezolucije Opće skupštine UN-a o humanitarnom primirju u Pojasu Gaze jer ta rezolucija ne osuđuje teroristički napad Hamasa na Izrael.

Hrvatski je premijer kazao kako ga je nespominjanje Hamasa u rezoluciji "podsjetilo na one izjave od prije 30 godina kada se govorilo da se zna tko je agresor pa ga se nije htjelo imenovati".

Plenković drži kako je puno primjerenije usvojiti novu rezoluciju koja bi osudila napad Hamasa.

- Podsjećam da Hrvatska nije neutralna ni nesvrstana zemlja. Oko ovakvih važnih krupnih političkih pitanja treba zauzimati principijelne stavove i to je ono što mi radimo. - zaključio je Plenković, dodavši kako Hrvatska tim glasanjem nije ugrožena ni na koji način, a najmanje u sigurnosnom pogledu.

(Hina)