Ponedjeljak, 30 Listopad 2023
Hrvatska jedna od 14 zemalja koje su glasale protiv rezolucije za primirje u Gazi

PREDSJEDNIK MILANOVIĆ O GLASANJU U UN-U: TREBALI SMO OSTATI SUZDRŽANI, TO JE PITANJE ZDRAVOG RAZUMA I ČASTI

Predsjednik RH Zoran Milanović Predsjednik RH Zoran Milanović Foto: Ranko Šuvar / CROPIX


Hrvatska je samo trebala ostati suzdržana na rezoluciju UN-a o Gazi, rekao je u ponedjeljak predsjednik Zoran Milanović, dodavši da je „Bliski istok bure baruta gdje nema dobrih” i da se „ne mora tolerirati baš sve što izraelska vlada napravi”.

Opća skupština UN-a usvojila je u petak rezoluciju kojom se poziva na „trenutačno, trajno i održivo humanitarno primirje” u Gazi, ali u dokumentu se imenom ne spominje Hamas pa je protiv rezolucije glasalo 14 zemalja, među njima i Hrvatska.

Rezolucija UN-a ne spominje da je Hamas izvršio „teroristički napad” na Izrael te da je odgovoran za „pokolj civila” u Izraelu zbog čega je Hrvatska bila protiv takve rezolucije, priopćilo je u subotu hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova.

- Trebalo ostati samo suzdržan, to je bit priče. To je pitanje zdravog razuma i časti. - kazao je predsjednik Milanović.

Ured predsjednika priopćio je u subotu da predsjednik nije konzultiran o tome kako će Hrvatska glasati, što je Milanović ponovio novinarima u ponedjeljak.

- Ne da nisam konzultiran, nego je to odrađeno meni iza leđa. Odnosno nije baš iza leđa jer smo mi znali da se to događa pa rek'o ajde da vidimo što će napraviti. - rekao je Milanović.

- Ovo je prije svega, kao i uvijek u zadnjih pet, šest godina, osobni trip i osobna slagalica jednog čovjeka koji hrvatsku diplomaciju pretvara u festival otpremnika poslova. - rekao je Milanović aludiravši na premijera Plenkovića.

Kazao je da u postojećoj rotaciji Hrvatska ima veleposlanike „još od prvog srpskog ustanka” i da se premijer ne želi dogovoriti oko novih imena upravo kako bi se omogućile ovakve situacije, odnosno da ga zaobilaze.

Pritom je prozvao i hrvatskog veleposlanika pri UN-u Ivana Šimonovića, bivšeg pomoćnika glavnog tajnika UN-a za ljudska prava, „čovjeka koji se volio reklamirati kao veliki zagovornik ljudskih prava” koji je sada pokazao da nema kičmu”.

Objasnio je da Hrvatska „ne mora trpjeti baš svakakve poteze izraelske vlade bez ikakve odgovornosti” i da ne treba imati nikakve povijesne komplekse.

- Mi nismo potomci nacista, mi smo potomci uglavnom antifašista. Kompleksa nemam, ako ih Nijemci ili Austrijanci imaju - neka ih liječe, neka vješaju tuđe zastave, mi nećemo. Mi imamo dovoljno obraza i samopoštovanja da znamo gdje smo i da razlikujemo dobro od nedobra, a trenutno se tamo događa nedobro. - rekao je Milanović.

Milanović je prošli tjedan izjavio da je Izrael izgubio njegove simpatije zbog reakcije na Hamasov napad, što je naišlo na kritike izraelske diplomacije.
- Osudio sam ubojstva, izrazio čak i gađenje i gnušanje. Pravo na samoobranu, koje Izrael apsolutno ima, ne uključuje pravo na osvetu i masakr civila. - rekao je predsjednik tada.

Izraelsko ministarstvo vanjskih poslova odgovorilo mu je da je izjava „nečuvena”.

Milanović je danas ponovio da ga neće ušutkati, ali je naglasio i da neće „ni galamiti svaki dan kao nekakav izraelski ambasador u Zagrebu kojemu je najnormalnije da kao militantni agitator tu lupeta i proziva hrvatskog predsjednika usred Zagreba, a da naša bijeda od Vlade i Zrinjevca ne reagiraju”.

Protiv rezolucije bile su i Austrija, Češka, Mađarska. Većina članica EU-a bila je suzdržana, dok su Francuska, Španjolska, Slovenija, Portugal, Irska i Belgija bile „za”.

Milanović je rekao da mu je neobjašnjivo što je Austrija glasala protiv, kao i izjava češke ministrice obrane Jane Černochove da Češka treba izaći iz UN-a.

- Pa izađi, tko ti brani, tko te drži. Nije UN idealna organizacija. Hrvatskoj je UN bio dobar i loš. Da nije bilo UNPROFOR-a, koliko god su nas maltretirali i držali pod embargom i prijetili sankcijama, ipak je UNPROFOR omogućio Hrvatskoj primirje, konsolidaciju, izgradnju hrvatske vojske i pobjedu. To ne možemo negirati, to je važna stvar, toga bez sustava UN-a ne bi bilo. - rekao je predsjednik.

Dodao je da za sada ne vidi prijetnju hrvatskoj sigurnosti.

- Ne vidim to za sada. Vjerujem da se to neće dogoditi jer postoje druge mete. - rekao je, dodavši da je drugima Hrvatska nebitna.

- Nama je bitna. - naglasio je.

(Hina)