Nedjelja, 09 Lipanj 2024
FLORA JUGA

GLOG JE JEDNA OD NAJLJEKOVITIJIH BILJAKA SVIJETA

Od gloga se može napraviti i čaj Od gloga se može napraviti i čaj Foto: solncewo / Pixabay


Malo ljudi uopće zna da se glog, na koji najčešće ni ne obraćamo pažnju, smatra zacijelo najljekovitijom biljkom u prirodi. Glog je toliko korisna biljka da čak i legenda govori kako je upravo kruna Isusa Krista napravljena od nje. Koliko je glog ljekovit, opsežno donosi i portal Healthline.

Korišten i u magijskim ritualima Stoljećima se glog upotrebljava za liječenje ljudi, ali i životinja, a bio je neizostavan i u brojnim magijskim ritualima. Uostalom, glog nam je poznat, ako već ne po ljekovitosti, barem iz priča i mitova kako se glogovim kolcem može uništiti vampire…

Kakva god bila religiozna i magijska vjerovanja, činjenica je da ova biljka, koja najčešće raste kao korov, sadržava brojna korisna svojstva što ju je stavilo u- najljekovitije biljke na svijetu.

U homeopatskim knjigama navodi se da je glog izvanredan kao lijek za srce, a tinktura koja se pravi od njega iznimno je efikasna u sprječavanju infarkta. Koristi se i za održavanje zdravlja krvnog sustava, kod visokog tlaka, slabljenja srčanog mišića i srčane aritmije.

Preporučuje se nakon srčanog udara, budući da povećava prokrvljenost koronarnih krvnih žila. Pospješuje aktivnost i bolju ishranu stanica srčanog mišića. Dapače, mnogi homeopati, ali i drugi koji se bave biljkama i njihovom ljekovitošću, smatraju kako bi svi iznad 50 godina povremeno trebali uzimati tinkturu od gloga.
Osim srčanih tegoba, glog pomaže i kod sljedećih zdravstvenih tegoba...
Umor, manjak energije, loš san, teško disanje, vrtoglavica, lupanje srca,
nervoza, šum u ušima.

Glog je biljka koja ima najjače smirujuće djelovanje.

Pomaže u menopauzi.

Izvrstan je kao pomoć pri mršavljenju, jer izbacuje višak vode iz
organizma.

Jača vezivno tkivo na zglobovima.

Smiruje probavne tegobe

Plodovi gloga beru se u jesen, kada su jarkocrveni. Zatim se suše, ali može ih se i samljeti, a zatim osušiti i koristiti za čaj.

I sami možete nparaviti čaj od gloga. Jednu malu žličicu usitnjenog ploda gloga preliti sa 150 ml vrele vode, poklopiti posudu te ostaviti da stoji 15-30 minuta. Potom procijediti i piti tri puta dnevno. Ovaj čaj posebno se preporučuje ljudima koji osjećaju pritisak i gušenje u predjelu srca, u prevenciji povišenog krvnog tlaka, kao i kod blažih oblika oslabljenog srca poslije preležanih infektivnih bolesti. Čaj ne smiju piti djeca mlađa od 12 godina, trudnice i dojilje.

Andrea Latinović / Hina