Nedjelja, 09 Lipanj 2024
ŽENE OD MIGRENE PATE TRI PUTA ČEŠĆE OD MUŠKARACA

OKOLINA ČESTO BANALIZIRA ŽENSKU GLAVOBOLJU, ALI O OBIČNOJ GLAVOBOLJI I NIJE RIJEČ

Kad žena kaže da je boli glava, nemojte to banalizirati Kad žena kaže da je boli glava, nemojte to banalizirati Foto: Andrea Piacquadio / Pexels


Procjene govore da oko 400.000 osoba, većinom žena, u Hrvatskoj pati od migrene, a oni koji su ikad imali ovu bolest znaju da takva razarajuća bol nije obična glavobolja.

Riječ je o neurološkoj bolesti koja najčešće pogađa osobe u dobi od 20. do 40. godine, a mnoge od njih čitav život ne znaju pate li od obične glavobolje ili migrene.

Naime, postoji oko 300 vrsta glavobolja, no najprepoznatljiviji je simptom za migrene pulsirajuća bol glave, obično praćena mučinom i povraćanjem te pretjeranom osjetljivošću na svjetlost i buku.

U 60 posto slučajeva bol se javlja na jednoj strani glave, a u 40 posto zahvaća obje strane. Može trajati satima ili danima te ima značajan utjecaj na kvalitetu života. U nekim slučajevima glavobolji mogu prethoditi upozoravajući simptomi poznati kao aura, odnosno vidni simptomi (svjetlucanje, ispadi u vidnom polju) ili drugi neurološki simptomi (smetnje govora, trnjenje ili pak slabost dijela tijela).

Migrene su tri puta češće kod žena nego kod muškaraca te ih se stoga povezuje s hormonskom podlogom iako uzrok još nije poznat.

Činjenica je da pacijenti obično imaju bliskog rođaka sa sličnim simptomima, što ukazuje na genetsko naslijeđe. Novije studije upućuju na funkcionalne promjene dijela mozga koji se naziva most (lat. pons) i koji se smatra pokretačem napadaja. Migrenska bol zahtijeva mirovanje jer se simptomi pogoršavaju s kretanjem.

Zanimljivo je i da ne postoji dijagnostička pretraga za migrenu, ona se dijagnosticira isključivo neurološkim pregledom i detaljnim razgovorom s oboljelom osobom. Čak 12 posto populacije ima migrenu, odnosno 20 posto žena te sedam do osam posto muškaraca, što je ogroman broj, jer je to više od oboljelih od dijabetesa, astme ili neke druge česte bolesti. No, okolina često banalizira bol žena koje pate od migrena, kao da je to u zapadnoj civilizaciji normalna pojava – da „ženu boli glava”.

Međutim, osobe koje imaju migrenu doslovno su hendikepirane u svakodnevnom životu, bol može po intenzitetu biti i užasno jaka, a uzroci su u širenju krvnih žila u glavi. Ta pulsirajuća bol bez lijekova i analgetika može potrajati između 4 i 72 sata. Za oboljelu je osobu najbolje da tijekom jakog migrenskog napadaja ostane u zamračenoj sobi i da taj dan ne ide raditi.

Problem je i što se oboljeli najčešće pokušavaju sami liječiti bezreceptnim analgeticima ili eventualno problem ispričaju obiteljskom liječniku. Tako žene ostaju bez dijagnoze misleći da je nekako normalno da ih boli glava, pogotovo za vrijeme menstruacije.

Naime, gotovo 60 posto žena prepoznaje povezanost napadaja s menstrualnim ciklusom, prema studiji objavljenoj u Journal of Headache Pain. To su menstrualne migrene i žene bi morale znati da je tu bolest moguće liječiti, odnosno da će im lijekovi poboljšati kvalitetu života.
Statistika pokazuje da neurologa najprije potraže one žene koje tijekom napadaja imaju aure, pojavu bljeskajućih svjetala ili cik-cak linija, u trajanju maksimalno 55 minuta. Imaju osjećaj da im se suzilo vidno polje i navukla mrena preko očiju, a javljaju se i osjetni simptomi, utrnulost jedne strane tijela ili pak smetnje govora, u otežanom slaganju rečenica. Uplašene da je riječ o moždanom udaru, puno prije potraže neurologa i dobiju dijagnozu migrene od onih koje nemaju auru. Međutim, bilo bi poželjno da to učine sve osobe koje pate od migrene te tako dobiju specifičnu terapiju, bilo akutnu ili preventivnu.

Akutnoj terapiji pripadaju triptani, lijekovi koji brzo prekidaju napadaj i olakšavaju bol. Treba ih uzimati na vrijeme i u dovoljno visokoj dozi jer jako brzo pomažu u rješavanju simptoma.

U kontroliranju migrene važno je otkriti i koji su to okidači napadaja, primjerice – jaki začini, sol, crno vino, kofein, neprospavana noć, i ako je ikako moguće, izbjegavati ih. Zdrav način života, ograničavanje stresa, pravilna prehrana i dovoljno sna, vrlo su važni za izbjegavanje uobičajenih okidača i mogućnost smanjenja broja napadaja migrene.

Važno je znati da, osim akutne terapije, danas postoji i ona za prevenciju migrena. Za nju su kandidati pacijenti s intenzivnim glavoboljama, češćima od četiri dana mjesečno, kao i oni sa čestim aurama koji ne reagiraju na akutnu terapiju.

Riječ je o terapiji monoklonskim protutijelima u obliku injekcija koje si pacijent daje sam kod kuće poput inzulina, a za prevenciju teških oblika migrene od nedavno su dostupne u Hrvatskoj i tablete.
Život s terapijom, bez migrenskih napada, zaista je puno kvalitetniji, jer žene više nisu nekoliko dana mjesečno nesposobne za normalno funkcioniranje.

Problem je tim veći što je to nevidljiva bolest koju kod žena često banaliziraju i poslodavci i partneri.

Postoje pacijenti koji imaju glavobolju samo za vikend ili na godišnjem odmoru zbog pada stresa i adrenalina. Zato je važno da pacijenti vode dnevnik glavobolje, da zapisuju kada su je osjetili, koliko je trajala i što su uzeli od lijekova te ga odnesu neurologu, koji bi na osnovi toga trebao prepoznati i preporučiti odgovarajuću terapiju.

Udruga Migrena Hrvatska ima profil na Facebooku gdje oboljeli razmjenjuju iskustva. No, liječnici upozoravaju na oprez vezano uz savjete na društvenim mrežama, uključujući napise o piercingu koji navodno pomaže kod migrena.

Ipak, osim lijekova, postoji i akupunktura za prevenciju migrene na teret zdravstvenog osiguranja, a dostupna je i u Klinici za neurologiju KBC Zagreb. Provodi se tako da pacijenti dolaze deset puta u tri tjedna, a učinak uglavnom traje šest mjeseci. Jedna je od mogućnosti preventivnog liječenja i apliciranje botulinskog toksina koji utječe na smanjenje učestalosti migrena i poboljšava kvalitetu života. Postupak se ponavlja svaka tri do četiri mjeseca.

Native / Hina