Subota, 18 Ožujak 2023
FUNKCIONIRA LI SUSTAV GLOG?

Slana voda u Neretvi... Bit će je dok se ne izgradi brana

Dolina Neretve Dolina Neretve Foto: JP/arhiva
Piše:

Otkad je prošle godine pušten u rad, županijski vijećnik Pero Jerković (Most) ističe kako sustav GLOG u dolini Neretve nije dobar jer je, kazao je, u kanalima umjesto slatke - slana voda te ga poljoprivrednici ne koriste. Župan Nikola Dobroslavić ističe kako će se problem zaslanjena riješiti izgradnjom brane na Neretvi.

- Što se tiče salne vode, imat ćemo je u Neretvi dok ne realiziramo veliki projekt brane na Neretvi. Tad će uzvodno od brane biti akumulacija slatke vode i bit će zapriječen prodor morske vode. S Hrvatskim vodama moramo dogovoriti način kako puštati u kanale dovoljnu količinu slatke vode da ne dolazi do zaslanjenja preko dozvoljene granice. Pravo rješenje je veliki sustav za koji imamo građevinske dozvole i koji ćemo, nadam se, realizirati vrlo brzo sredstvima iz EU fondova. - rekao je župan.

No vijećnik Jerković ističe kako je problem u Hrvatskim vodama koje slatku vodu ne puštaju u kanale.

- Već tri godine imamo sušu u ožujku i travnju i prošle godine smo s Hrvatskim vodama pokušavali riješiti da puste tu nesretnu vodu. Moramo moljakati nekog voditelja u Hrvatskim vodama da pusti vodu koje za mjesec dana neće biti ako bude suša. Ako je u kanalima slana voda onda se njome ne mogu zalijevati ni kupusnjače ni jagode ni mandarine. - rekao je Jerković te naglasio da, kako je kazao, „200 milijuna kuna vrijedan projekt navodnjavanja GLOG nije u funkciji”.

- Hoće li baciti tih 200 milijuna kuna jer predugo je za čekati branu. Kad je možemo očekivati ako ima građevinsku dozvolu i koliko će ljudi odustati od poljoprivrede i otići iz doline Neretve dok se ona izgradi, umjesto da se problem odmah riješi, da se u Opuzenu ljudima reče da puste vodu u kanale. - rekao je Jerković.

Župan je istaknuo kako će problem riješiti, ali je i ispravio Jerkovića oko iznosa sredstava uloženih u projekt GLOG.

- Sustav GLOG funkcionira, a mi ćemo problem riješiti s Hrvatskim vodama. Inače GLOG nije koštao 200 nego 25 milijuna kuna. Kad kažete da je koštao 200 to može izgledati kao priličan skandal, da je u nešto uloženo 200 milijuna kuna, a da ne funkcionira. Dakle, uloženo je 25 milijuna kuna i sustav funkcionira. - rekao je župan Dobroslavić.

Sustav koji nije u punoj funkciji ne može funkcionirati, smatra Jerković.

- Za nešto što je 40 posto u funkciji ne možete reći da je u funkciji. Stalno se mora zvati jednog određenog čovjeka u Opuzen i tražiti da se kanali napune slatkom vodom. - kazao je Jerković.