Nedjelja, 02 Srpanj 2023
Tražili dodatne dokaze za opću teoriju relativnosti

ZNANSTVENICI PRVI PUT ČULI NISKOFREKVENTNE GRAVITACIJSKE VALOVE U SVEMIRU

Mlječni put Mlječni put Foto: FelixMittermeier / Pixabay


Znanstvenici diljem svijeta po prvi su put čuli niskofrekventne gravitacijske valove koji nastaju zbog sudara crnih rupa, piše dpa. Gotovo dva desetljeća znanstvenici diljem svijeta pratili su skup brzo rotirajućih zvijezda koje pulsiraju poput svjetionika, a zovu se pulsari. Tražili su nanosekundna kašnjenja pulsa uzrokovana gravitacijskim valovima kako bi pružili dodatne dokaze za opću teoriju relativnosti Alberta Einsteina.

Godine 1916. Einstein je predstavio prostor - vrijeme kao četverodimenzionalno tkivo zbog čega događaji poput eksplozije zvijezda i spajanja crnih rupa stvaraju valove – ili gravitacijske valove – u tom tkivu.

Australski istraživač Daniel Reardon rekao je da gravitacijski valovi dok preplavljuju Zemlju mijenjaju prividnu frekvenciju rotacije pulsara koji se brzo okreću.

"Možemo detektirati gravitacijske valove tražeći impulse koji stižu ranije ili kasnije nego što očekujemo. Prethodne studije pokazale su intrigantan signal u promatranjima vremenskih nizova pulsara, ali podrijetlo je bilo nepoznato", istaknuo je Reardon.

Sarah Vigeland sa Sveučilišta Wisconsin-Milwaukee rekla je kako je sada, pošto znanstvenici imaju dokaze o gravitacijskim valovima, sljedeći korak proučavanje izvora koji proizvode brujanje.

"Jedna od mogućnosti je da signal dolazi od parova supermasivnih crnih rupa koje su milijunima ili milijardama puta veće od mase našeg Sunca. Dok te gigantske crne rupe kruže jedna oko druge, proizvode niskofrekventne gravitacijske valove", kazala je.

Više od 190 znanstvenika iz SAD-a i Kanade bilo je uključeno u istraživanje u sklopu Sjevernoameričkog nanohercnog opservatorija za gravitacijske valove.

Suradnici su teleskopima u Europi, Indiji i Kini, neovisno objavili slične rezultate.

Istraživanje je objavljeno u The Astrophysical Journal Letters.

Australski astronom Andrew Zic rekao je da je uzbudljivo što su sve veće skupine znanstvenika vidjele naznake valova, ali pravi će test doći kada se svi podaci spoje u globalni skup podataka.

"Ovaj signal još uvijek može biti uzrokovan stvarima poput varijacija u rotaciji pulsara tijekom dugog vremenskog razdoblja ili može biti jednostavno statistička slučajnost", rekao je Zic.

(Hina)