Srijeda, 08 Studeni 2023
Europski svemirski teleskop

EUKLID POSLAO PRVE SNIMKE IZ SVEMIRA

EUKLID POSLAO PRVE SNIMKE IZ SVEMIRA Foto: EPA/RONALD WITTEK


Europski svemirski teleskop Euklid poslao je u utorak prve snimke sjajne maglice u obliku konjske glave, nikad viđene daleke galaktike, pa i "neizravne dokaze" o postojanju nevidljive tamne tvari.

Euklid, koji je dobio ime po slavnom grčkom matematičaru, u srpnju je lansiran u prvu svjetsku misiju radi proučavanja svemirskih tajni o tamnoj tvari i o tamnoj energiji.

Zadatak mu je načiniti mapu trećine neba koja obuhvaća dvije milijarde galaktika kako bi se izradila precizna 3D karta svemira.

Pošto je stigla na 1,5 milijuna km od Zemlje, europska sonda je počela slati prve snimke koje je u utorak objavio Europski centar za svemirske operacije u Darmstadtu u Njemačkoj.

"Nevjerojatne i dojmljive snimke koje nas podsjećaju da je važno poći u svemir kako bi se više doznalo o njegovim tajnama", rekao je Josef Aschbacher, čelnik Europske svemirske agencije (ESA) u priopćenju.

Među njima je i snimka maglice Konjske glave u obližnjem sazviježđu Orionu te spiralnih i "nepravilnih" galaktika.

euklid 081123 2 minFoto: EPA/RONALD WITTEK

Rene Laureijs, glavni znanstvenik projekta, rekao je da je "najzanimljivija" snimka Perzejeva jata koje obuhvaća tisuću galaktika dok je u pozadini više od 100.000 galaktika, od kojih su neke udaljene 10 milijarda svjetlosnih godina i nikad prije nisu viđene.

Euklidova je posebnost to što ima široko vidno polje "neviđeno u povijesti astronomije", rekao je za AFP Jean-Charles Cuillandre, astronom i fizičar u Povjerenstvu za atomsku energiju (CEA), koje je član konzorcija Euklid.

Zahvaljujući tom širokom pogledu, teleskop, opremljen dvama uređajima (optičkim i bliskim infracrvenim), može načiniti tako velike snimke visoke rezolucije. Sve to radi iznimno brzo: za prvih pet fotografija trebalo mu je samo osam sati.

ESA opisuje Euklida kao "detektiva mračnog dijela svemira" čija je zadaća istražiti zašto se 95 posto svemira sastoji od tamne tvari i energije o kojima ne znamo gotovo ništa.

(Hina)