Četvrtak, 29 Veljača 2024
SUBVENCIJSKA PREVARA

UHIĆEN BIVŠI MINISTAR HRVOJE VOJKOVIĆ, NIJE POSADIO TULIPANE

Hrvoje Vojković bio je svjedok u suđenju u aferi Fimi media / arhivska fotografija Hrvoje Vojković bio je svjedok u suđenju u aferi Fimi media / arhivska fotografija Foto: Damjan Tadić / CROPIX


Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu u četvrtak je izvijestio da provodi hitne dokazne radnje u suradnji s istarskom policijom protiv dviju osoba, uhićenih zbog subvencijske prijevare u poljoprivredi i krivotvorenja isprava, među kojima je i bivši političar Hrvoje Vojković.

Neslužbeno se doznaje da je Vojković, bivši HSLS-ov ministar gospodarstva i nekadašnji direktor Croatia osiguranja, uhićen jer je dobio subvencije za sadnju tulipana koje nikada nije posadio, a navodne nezakonitosti događale su se od 2020. do 2022. godine.

Ne otkrivajući identitete EPPO je priopćio kako sumnja da su dvojica osumnjičenika počinili subvencijsku prijevaru i krivotvorenje isprave u odnosu na tri natječaja u poljoprivrednom sektoru koje je raspisala Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju.

Ta tri natječaja sufinancirana su sredstvima EU, a EPPO je nadležan za istragu, kazneni progon i podizanje optužnice za kaznena djela protiv financijskih interesa Unije.

"EPPO će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju, o čemu će pravodobno obavijestiti javnost. Do tada neće biti objavljivane nikakve dodatne pojedinosti", navode u priopćenju.

Vojković i njegov suosumnjičenik će nakon pretraga i prikupljanja drugih dokaza biti dovedeni na ispitivane u zagrebački ured EPPO-a, nakon čega će europsko tužiteljstvo odlučiti o pokretanju istrage. Zatraži li za osumnjičene istražni zatvor o tome će odlučivati suda istrage Županijskog suda.

Bivši političar i član HSLS-a s mjesta predsjednika uprave Croatia osiguranja smijenjen je nakon što su mediji 2010. počeli pisati o navodno bespravnoj gradnji vikendice s bazenom. Godinu kasnije optužen je za bespravnu gradnju vikendice unutar zaštićenog područja Parka prirode Žumberak-Samoborsko gorje.

(Hina)

Nadopuna: Nakon isptivanja Vojković je pušten na slobodu.