Četvrtak, 21 Prosinac 2023
PREVARA SA SUBVENCIJAMA

PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV BIVŠEG MINISTRA TOMISLAVA TOLUŠIĆA

Tolušić na izlasku iz Remetinca prošle godine Tolušić na izlasku iz Remetinca prošle godine Foto: Ronald Goršić / CROPIX


Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu u četvrtak je podigao optužnicu protiv bivšeg HDZ-ovog ministra Tomislava Tolušića i savjetnika u virovitičkom područnom uredu Ministarstva poljoprivrede Željka Ferenca zbog subvencijske prijevare i zlouporabe položaja i ovlasti.

Optužnica je podignuta nakon provedene istrage o projektu izgradnje vinarije i sadnje vinograda sufinanciranom sredstvima EU, izvijestilo je tužiteljstvo, ne otkrivajući identitete optuženih.

Tužiteljstvo sumnja da je Tolušić kao vlasnik OPG-a, u svibnju 2020. Agenciji za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju podnio prijavu za subvenciju u sektoru vina, konkretno za projekt “Izgradnja i opremanje vinarije”, čija je vrijednost procijenjena na približno 620.000 eura, uz sufinanciranje EU-a od 70 posto.

U toj je prijavi naveo da ispunjava obvezne uvjete natječaja za dobivanje bespovratnih sredstava, jer ima sredstva potrebna za financiranje projekta za koji se prijavljuje. No, pritom je neistinito naveo da će projekt financirati novcem od kredita jedne banke, u koju svrhu je priložio neobvezujuće pismo namjere te banke.

"Međutim, prvooptuženik je znao da to nije odgovaralo istini budući je i prije podnošenja prijave od odgovornih osoba banke obaviješten da njegov OPG ne ispunjava uvjete za odobravanje kredita. Stoga je prvooptuženik i prije podnošenja prijave donio odluku da će navedeni projekt financirati pozajmicama koje dijelom (oko 135.000 eura) nemaju utvrdivo, a time ni legalno porijeklo", priopćilo je tužiteljstvo.

U cilju refundacije troškova koje je financirao tako primljenim pozajmicama, Tolušić je agenciji podnio dva zahtjeva za isplatu te mu je odobrena i isplaćena potpora od 396.500 eura.

EPPO navodi da je Tolušić podnio prijavu za drugi projekt u natječaju koji je agencija raspisala 2. lipnja 2021. za sadnju novih vinograda. Za podnošenje prijave trebao je ispuniti dva osnovna uvjeta te priložiti dokumentaciju o ispunjavanju tih uvjeta. Prvi uvjet bila je odgovarajuća ekonomska veličina OPG-a.

Iako je Tolušić znao da njegov OPG nema traženu ekonomsku veličinu, umjetno je podigao razinu ekonomske veličine svog OPG, čime je lažno prikazao da njegovo obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo ispunjava uvjete prihvatljivosti natječaja, navodi EPPO.

Drugi uvjet je bio da se na parcelama OPG-a ne nalazi zasađen vinograd, što je Tolušić namjerno prikrio u tehnološkom elaboratu. Takav elaborat je predao drugooptuženom Ferencu, kako bi kao službena osoba Ministarstva poljoprivrede izdao pozitivno mišljenje.

Ferenc je potom, unatoč činjenici da je vinova loza već bila zasađena, na predmetni elaborat dao pozitivno mišljenje, kako bi Tolušiću omogućio da podnese zahtjev za potporu na navedeni natječaj, protivno uvjetima prihvatljivosti.

Međutim, Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu odbila je potvrditi pozitivno mišljenje drugooptuženika zbog saznanja o postojanju već zasađenih nasada vinove loze, izvijestio je EPPO.

Tolušić je nakon toga izvadio ranije posađenu vinovu lozu, pribavio novi tehnološki elaborat, u kojem je ponovno namjerno prikrio da se neće raditi o sadnji novog već o rekonstrukciji postojećeg vinograda te ga zajedno sa neistinitim izračunom ekonomske veličine priložio novom zahtjevu za dobivanje subvencije od oko 200.000 eura, od čega je 85 posto financirala Europska Unija.

Međutim, nakon provedenog postupka administrativne kontrole, agencija iz proceduralnih razloga tražena sredstva nije odobrila, kažu u tužiteljstvu.

(Hina)