Ponedjeljak, 08 Travanj 2024
OPĆINA BLATO DOBILA JE 1,6 MILIJUNA EURA KROZ PROGRAM RAZVOJA OTOKA

ŠEPAROVIĆ O PROJEKTIMA U OPĆINI BLATO

Načelnik Općine Blato Ante Šeparović Načelnik Općine Blato Ante Šeparović Foto: JP / arhiva


Nakon što je preko projekta za razvoj otoka osigurano 28 milijuna eura bespovratnih sredstava u Dubrovačko – neretvanskoj županiji, Općini Blato dodijeljeno je 1,6 milijuna eura. Blatski općinski načelnik Ante Šeparović već ima spremne projekte koje će realizirati s dodijeljenim sredstvima pri ćemo je 1,6 milijuna 85 posto bespovratnih sredstava dok će preostalih 15 posto sredstava za realizaciju određenih projekata osigurati Općina.

Šeparović se osvrno i na projekte aglomeracija koji su od iznimne važnosti za Blato, ali i susjednu Općinu Smokvica, a čiji je nositelj Vodovod Blato.

- Kroz financijsku omotnicu Općina planira rekonstruirati i opremiti prostor za potrebe Udruge Vicenca, čime ćemo našoj udruzi osigurati bolje radne uvjete. Dio sredstava namijenjen je za izradu projektne dokumentacije za vatrogasni dom i njegovo opremanje. Kroz financijsku omotnicu Županije za sportske građevine predložili smo izgradnju teniskog terena u Krtinji i rekonstrukciju malog sportskog igrališta u Blatu. - kazao je Šeparović.

Uvelike se, rekao je Šeparović radi i na pripremi projekta Aglomeracije Smokvica – Brna - južna obala Općine Blato.

- Nositelj projekta je Vodovod Blato i za njegovu realizaciju su ostvareni svi preduvjeti te je ishodovana i građevinska dozvola za prijavu na natječaj Ministarstva gospodarstva. Inače, uz Aglomeraciju Smokvica – Brna- južna obala Općine Blato, na natječaj će biti prijavljena i Aglomeracija Blato – Prigradica - sjeverna obala u skolu koje je planirano izgraditi 24,4 kilometra nove kanalizacijske mreže, 10,3 kilometra rekonstruirane vodovodne mreže, 10 crpnih stanica, uređaj za pročišćavanje otpadnih voda Bristva te dogradnju uređaja za prihvat septika u polju Blato. - rekao je Šeparović, dodavši kako je jednako zahtjevan i projekt Aglomeracija Smokvica – Brna.

- Aglomeracija Smokvica – Brna obuhvaća naselje Smokvica, južnu obalu, Gršćicu, Prižbu, Vinačac sve do Brne u sklopu koje je planirana izgradnja 33,2 kilometra kanalizacijske i 13,1 kilometar rekonstrukcije i dogradnje vodovodne mreže, 38 crpnih stanica i uređaja za pročišćavanje otpadnih voda s podmorskim ispustom. - kazao je Šeparović, otkrivši i vrijednost dvaju projekata.

- Procijenjena vrijednost projekta Aglomeracije Blato je 17,6 milijuna eura, dok je Aglomeracija Smokvica – Brna vrijedna 29,4 milijuna eura ili sve skupa nešto više od 47 milijuna eura.- rekao je.

Šeparović je najavio i početak radova na izgradnji kanalizacijskog sustava u 33. ulici u Blatu.

- Uskoro započinju radovi na izgradnji kanalizacijskog sustava u 33. ulici na koji će se spojiti i Dom Majka Marija Petković čiji je uređaj za pročišćavanje već dugo u kvaru pa se Blatom šire neugodni mirisi pa će Općina riješiti taj problem. - istaknuo je blatski općinski načelnik Ante Šeparović.