Ponedjeljak, 08 Travanj 2024
KAKO PREKO GRANICE?

U PRIMORJU NEZADOVOLJNI ZBOG GRANIČNOG PRIJELAZA IMOTICA – DUŽI

Granični prijelaz Imotica Granični prijelaz Imotica Foto: Alexian61
Piše:

Prijedlog zaključka o kategorizaciji Graničnog prijelaza Imotica – Duži bio je jedan od točaka dnevnoga reda nedavne izvanredne sjednice Općine Dubrovačko primorje čije su sazivanje tražili vijećnici Nezavisne liste. Inače, GP Imotica – Duži prijelaz je za pogranični promet, koji se tijekom ljetnih mjeseci, radi lakšeg prelaska granice prekategorizira u međunarodni granični prijelaz dok tijekom zime preko njega mogu prelaziti samo stanovnici pograničnog područja i to s posebnom propusnicom.

Vijećnik Petar Lončar (NL) smatra kako se pogranične propusnice izdaju na netransparentan način te da je proces njihova izdavanja s obje strane granice sveden na volju pojedinca. Lončar ističe kako je postupak izdavanja propusnica nezakonit.

- Nema ništa sporno da stanovnik Dubrovačkog primorja dobije propusnicu na temelju socijalne, gospodarske, obiteljske ili druge poveznice, a isto se odnosi na stanovnike BiH, povezane s našom Općinom, ali prema informacijama koje smo dobili, ljudima se odbijaju izdati propusnice iz raznih razloga. Od njih se traži da pokažu dokaz o vlasništvu nad nekretninama i slično. To je nezakonito i prolazi zato jer narod Hrvatske i BiH nije upućen i ne zna svoja prava. - kazao je Lončar.

Osim što je tražio da Općina preuzme rješavanje problema oko načina prelaska pograničnog prijelaza Imotica Duži, Lončar je iznio i ostale prijedloge NL-a.

- Općina treba dogovoriti sastanak s najbližim tijelima nadležnim za izdavanje propusnica, odnosno Policijskom postajom Ston i Graničnom policijom Neum. - kazao je, dodavši, kako treba produžiti radno vrijeme GP-a Imotica Duži.

Lončar, naime, traži da se radno vrijeme koje je od 6 do 22 sata produži na 24 sata, iako GP Imotica – Duži nije međunarodni granični prijelaz, a kako bi Primorci mogli ići u kupovinu i na druženja u susjednu zemlju.

- Treći je prijedlog da Općina Dubrovačko primorje na zahtjev stanovnika iz pograničnog područja izdaje potvrdu kojom se utvrđuje socijalna ili druga poveznica. Takva potvrda bi bila službena izjava Općine da stanovnik nema u blizini trgovinu ili mjesto za druženje ili slično nešto tome. - rekao je Lončar .

Općinski načelnik Nikola Knežić, koji je o prelasku granice razgovarao s hrvatskim i BiH šefovima za granice, kazao je kako nadležni u Neumu smatraju da GP Imotica – Duži nije prioritetan.

- Oni smatraju da je međunarodni prijelaz Bistrina dovoljan. Imotica im nije prioritet. Inače, na našu molbu se Imotica lani prekategorizirala u međunarodni prijelaz u ljetnim mjesecima, i lani i nekoliko zadnjih godina. Oni smatraju da se nakon otvaranja Pelješkog mosta uvelike smanjio promet preko Bistrine te da više nije potrebno imati dva međunarodna prijelaza na razdaljini od pet kilometara. - kazao je Knežić.

Istaknuvši kako problematika prelaska granice nije tema na kojoj se sukobljava s NL-om, Knežić je kazao kako na BiH strani za izdavanje propusnice za prelazak preko pograničnih prijelaza od Primoraca traže posjedovni list, potvrdu o zaposlenju ili potvrdu o školovanju.

- Oni kažu da potvrda za trgovinom nije stvarni dokaz jer za to mogu preći preko Bistrine, oni za takve slučajeve nisu spremni izdavati propusnice i ne znam zašto je njihov stav takav. Traže konkretnije dokaze, traže zemljišno knjižni izvadak, potvrdu o zaposlenju ili potvrdu o školovanju. - rekao je Knežić.

Istaknuo je kako Općina ne može tražiti od BiH strane da produži radno vrijeme GP Imotica Duži.

- Ili je pogranični prijelaz koji radi od 6 do 22 ili ga oni prekategorizoraju u međunarodni pa je onda otvoren 24 sata. Mislim da je bolje da mi tražimo da on ovo ljeto opet bude međunarodni jer tada nikome ne treba propusnica, svatko može proći. - kazao je Knežić.

Naglasio je kako Općina ne može mještanima izdavati nikakve potvrde o prelasku granice.

- Pitao sam možemo li mi izdavati takve dokumenti i rekli su da oni to ne prihvaćaju. Ne može Općina izdavati neki pamflet. Čime ću ja to obrazložiti? Ja takav dokument ne mogu službeno potpisati. - istaknuo je Knežić.

I dok Lončar ne može shvatiti da druženje i odlasci u kafane i restorane s druge strane granice nisu razlog za slobodan prijelaz na pograničnom području, Knežić mu je to pokušao objasniti.

- Oni smatraju da ako se hoćeš s nekim družiti granicu možeš preći na Bistrini. Za druženje neće dati propusnicu. - kazao je Knežić.

No, Lončar je osim druženja problematizirao i odlazak u BiH trgovine jer su na hrvatskoj strani one dijelu Prmoraca daleko.

- Ako ide preko Imotice butiga je na pet kilometara, ako ide preko Bistrine onda je 17 kilometara. - rekao je Lončar, nakon čega se između njega i Knežića oko toga razvila polemika.

- Je li vi mislite da će oni izdavati propusnice da bi netko pošao u butigu.- pitao je Knežić.

- Ja mislim da oni to moraju izdati.- odgovorio je Lončar kojemu je Knežić predložio.

- Ajmo ovako, vi napišite dopis kojega ćemo mi proslijediti. Vi kažete da oni krše zakon pa, evo, vi napišite dopis da četiri vijećnika NL-a smatraju da oni u Neumu krše zakon. - predložio je Knežić Lončaru koji je potom rekao da to nije dobar način.

Lončar naime tvrdi da svi stanovnici određenih sela mogu normalno prelaziti GP Imotica.

- Po ovom sporazumu ne postoji nijedan razlog zašto svaki od stanovnika Imotice, Štedrice, Visočana ne bi dobio pograničnu propusnicu.- rekao je Lončar, kojemu je Knežić ovako odgovorio:

- To ne bi dozvolila ni naša strana. Mora se za izdavanje propusnice donijeti neki dokaz. Ako imaš tamo staru rodbinu i moraš se o njoj brinuti, to je, recimo socijalni razlog. Ako čovjek iz Neuma radi u nekoj našoj kameno – klesarskoj radnji, to je ekonomoski razlog. - rekao je Knežić.

Na kraju je Knežić predložio da se mješovitom povjerenstvu u BiH pošalje dopis za prekategorizaciju GP Imotica – Duži u međunarodni prijelaz koji se može prelaziti s osobnom iskaznicom. Predložio je da se od BiH strane zatraži da detaljnije definiraju uvjete za izdavanje propusnice za prelazak granice, a s čime se Lončar na kraju složio.