Subota, 18 Ožujak 2023
BMW JE OSMISLIO I AUTOMOBIL KOJEM SE MOŽE MIJENJATI BOJA DALJINSKIM UPRAVLJAČEM

Nakon godina dosade automobilima se vraćaju veselije boje

Ilustracija Ilustracija Foto: Pixabay


Nakon godina sivih nijansi automobili veselijih boja ponovo su traženi, a BMW je osmislio automobil koji može mijenjati boju daljinskim upravljačem, dok je VW nedavno odabrao blještavi bulevar u Las Vegasu za svjetsku premijeru modela ID 7 Electric obojanog u uzorak QR koda u više boja.

Čini se da su proizvođači konačno osvježili svijet boja automobila nakon desetljeća dosadne plave, sive, smeđe, bijele, crne. Naposljetku, boja je jedan od najvažnijih aspekata dizajna automobila jer prava boja može značiti razliku između zanimljivog i dosadnog SUV-a. Također može pretvoriti krntiju u automobil nalik stroju iz snova za tinejdžere.

Održivost je nova parola u svijetu automobilskih boja i čini se da su proizvođači automobila prilagodili legendarnu Henry Fordovu „možete imati bilo koju boju samo da je crna” da umjesto toga znači „zelenu” i sada nude veliki izbor „ekološki prihvatljivih nijansi”. Premazi za automobile oduvijek su vođeni tehnologijom, a novi promjenjivi premazi koje su predstavili BMW i Volkswagen rezultat su kemijskog napretka.

Većina VW-a ovih dana dolazi u raznim nijansama sive, ali tvrtka iz Wolfsburga odlučila se za obilje boja, nanoseći više od 40 različitih slojeva boje na ID prototip, od kojih su neki napravljeni da svijetle. To je automobil pretvorilo u kameleona među električnim vozilima.

Konzultanti za boje preporučuju proizvođačima da ponude nijanse na hrabrijem kraju spektra. U ovom je trenutku zapravo samo jedna boja trend, barem u prenesenom smislu, a to je zelena, bilo kao pastelna ili tradicionalna nijansa, prigušena ili intenzivna.

(Hina)