Četvrtak, 22 Rujan 2022
SUDBINA OTOKA

Na Lastovu se liječnici ne zadržavaju dugo

Lastovo Lastovo Foto: parkovihrvatske.hr
Piše:

Po pitanju liječnika otok Lastovo dijeli sudbinu mnogih manjih sredina. Mladi doktori dolaze, no čim im se ukaže bolja prilika oni odlaze i ne zadržavaju se dugo na otoku. S druge strane, doktor u takvim mjestima radi sve što treba i gotovo je na raspolaganju 24 sata. Jedna od liječničkih zadaća je i mrtvozorništvo te oni postaju ovlašteni za utvrđivanje vremena i uzroka smrti.

Tako će vijećnici Županijske skupštine Dubrovačko - neretvanske županije na sjednici u petak donijeti odluku o razrješenju mrtvozornika u Veloj Luci i na Lastovu. Imenovat će i novog ovlaštenog mrtvozornika za područje djelokruga Doma zdravlja Dr.Ante Franulović Vela Luka i to Daniru Divković, dr.med. umjesto Jena Oreba, dr.med. Drugačiji je slučaj za područje Ordinacije Lastovo pri istom domu zdravlja jer se razrješuje Josip Antić, dr.med., ali nitko novi neće biti imenovan.

- Kao i svugdje u malim mjestima tako i na Lastovu liječnici, uglavnom mladi, ne ostaju puno. No, na otoku imamo dva liječnika i namjera nam je da oboje imaju ovlasti obavljanja mrtvozorništva. Nakon odlaska doktora Antića, već je stigao drugi liječnik i u tijeku je postupak za dodjelu mrtvozorničkih ovlasti. No kako taj postupak duže traje i potrebno je da ga prije Županijske skupštine prihvati i Općinsko vijeće vjerujem da ćemo uskoro na Lastovu imati još jednog mrtvozornika. – pojasnila je za Južni načelnica Općine Lastovo Anita Jančić Lešić, dodajući kako i ona kao liječnica ima mrtvozorničke ovlasti. Naglasila je kako otok ima dva liječnika te je ona kao treća u rezervi.

Dodaje i kako je zapravo vrlo teško da na otoku ne bude baš nijedan liječnik mrtvozornik, ali da bi se taj problem mogao vrlo brzo riješiti dovođenjem liječnika s Korčule.