Ponedjeljak, 23 Siječanj 2023
KREĆE FOTO NATJEČAJ „22. NA JUGU”

Imate dobru fotografiju... Pošaljite nam je i osvojite nagradeNakon prvog foto natječaja „20/21 na jugu” koji je izazvao veliku pozornost i postao najveći natječaj takve vrste na jugu Hrvatske, došli smo i do novog izdanja, „22. na jugu”. Na proteklom natječaju bilo je prijavljeno više od dvije stotine autora i autorica, a odabrane su fotografije njih 156. U konkurenciju je ušlo i objavljeno je 367 fotografija.

Na osnovnu prošlogodišnjih iskustava uvidjeli smo dobre i loše strane natječaja te smo se, sukladno tome, ove godine odlučili za nešto drukčiji pristup, pozornost će biti na kvaliteti fotografija, a izmijenili smo i pravila glasanja za najbolje fotografije.

Na natječaju „22. na jugu” dvije su nagrade, 150 eura (neto) za pobjedničku fotografiju po glasovima čitatelja portala Južni i 100 eura (neto) za pobjedničku fotografiju po odabiru uredništva portala Južni.

Fotografije za sudjelovanje na natječaju možete poslati do 15. veljače u ponoć, isključivo na e-mail Ova e-mail adresa je zaštićena od spambota. Potrebno je omogućiti JavaScript da je vidite., a naziv e-mail poruke mora biti „Za 22. na jugu”. Fotografije poslane na drugi način neće biti uzete u obzir. Također, fotografije moraju biti minimalnih dimenzija 1500 px po kraćoj liniji, dakle mogu biti veće od toga, ali manje - ne. Prihvaćaju se samo fotografije u jpg (JPG) i jpeg (JPEG) formatu. Svaki autor može poslati najviše pet fotografija, ali najviše tri fotografije pojedinog autora mogu biti odabrane. Svaku fotografiju potrebno je poslati u zasebnom e-mailu.

Svaka fotografija pristigla na natječaj mora biti imenovana ili u e-mailu potpisana na sljedeći način: ime i prezime autora, datum ili mjesec snimanja i godina, naziv fotografije i mjesto snimanja ako se radi o pejzažu, gradu i sl. Poželjno je, ne i obavezno, u e-mailu ukratko opisati nastanak fotografije, tehniku snimanja i sl.

Tema je slobodna, možete slati i portrete, „still life” fotografije, art fotografije, uistinu što god vam je palo na pamet fotografirati, ali uvjet je da pejzaži, gradovi, mjesta, zalasci Sunca i sl. moraju biti snimljeni na području Dubrovačko – neretvanske županija. Portret ili neka art fotografija dakle mogu biti snimljeni i „na Marsu”, ali pejzaž ne. I da, vrlo važno: u konkurenciju ulaze samo fotografije snimljene 2022. godine.

Za objavu na natječaju bit će odabrano samo 30 fotografija ukupno, koje će se objavljivati na Facebook stranici portala Južni https://www.facebook.com/juzni.hr svakog dana u podne.

Za nagradu čitatelja cilj je prikupiti što više reakcija na fotografiju, svaka nosi jedan bod, a pobjednička fotografija bit će ona koja prikupi najviše bodova.

Ove godine računaju se isključivo reakcije na Facebook stranici Južnog tako da sve bude transparentno i da svatko može sam vidjeti koliko je pojedina fotografija prikupila bodova. Bodovi se prikupljaju sedam dana od dana objave svake fotografije, npr. ako je neka fotografija objavljena u ponedjeljak u podne, reakcije koje se uzimaju u obzir za poredak prikupljaju se do sljedećeg ponedjeljka u podne. Na taj način svi autori imaju jednake uvjete za prikupljanje reakcija bez obzira je li im fotografija objavljen prvog ili posljednjeg dana natječaja. Inače, redosljed objava odabranih fotografija utvrdit će se po redosljedu prijava, uz napomenu da isti autor, ako su mu odabrane dvije ili tri fotografije, može doći na red tek kada se zatvori krug objava drugih autora.

Druga nagrada dodjeljuje se na osnovu prosudbe uredništva Južnog.

Autore koji pošalju fotografije nećemo posebno obavještavati je li neka od njihovih fotografija izabrana među 30 koje će biti objavljene. Stoga redovno pratite Facebook stranicu Južnog https://www.facebook.com/juzni.hr gdje će, nakon što završe prijave koje, ponavljamo, traju do 15 veljače u ponoć, svakog dana u podne biti objavljena nova fotografija.

To su pravila sudjelovanja ukratko, ali svakako bi se svaki sudionik trebao detaljnije upoznati s pravilima pri čemu je posebno važno da pročitate dio o slanju fotografija.

Sva pravila natječaja „22. na jugu” možete pročitati OVDJE.

Južni

Više u ovoj kategoriji: « Tombula uz Festu sv. Vlaha