Utorak, 12 Ožujak 2024
I SAMA ZAŠTITA URODA MANDARINA DOVEDENA JE U PITANJE

HOĆE LI ŠPANJOLCI UOPĆE ISPORUČITI STERILNE MUŽJAKE SREDOZEMNE VOĆNE MUHE?

HOĆE LI ŠPANJOLCI UOPĆE ISPORUČITI STERILNE MUŽJAKE SREDOZEMNE VOĆNE MUHE? Foto: skoddeheimen / Pixabay
Piše:

Nakon što je propala nabava sterilnih mužjaka sredozemne voćne muhe iz Izraela, koji su vrlo važni za zaštitu ploda mandarina u dolini Neretve, vijećnik Pero Jerković (Most) pitao je na Županijskoj skupštini župana Nikolu Dobroslavića hoće li se mužjaci nabaviti iz neke druge zemlje, konkretno Španjolske, a kako bi poljoprivrednici na vrijeme zaštitili svoje urode. No,župan mu nije mogao dati konkretan odgovor.

Složivši se kako sredozemna muha stvara velike probleme uzgajivačima mandarina u dolini Neretve, župan Nikola Dobroslavić kazao je kako je Ministarstvo poljoprivrede dva puta raspisivalo javnu nabavu za sterilne mužjake koji, kad se puste u prirodu, sprječavaju daljnje razmnožavanje sredozemne muhe čime se umanjuju štete na urodu mandarina.

- Sterilni mužjaci sredozemne muhe nabavljali su se iz Izraela koji ih je odbio dalje isporučivati. Španjolska jedina ima posebnu tehnologiju za proizvodnju sterilnih mužjaka i nabava je u tijeku. Nabava je doista nužna i žurna i vjerujem da će biti provedena na vrijeme, da se spasi urod mandarina u dolini Neretve. - rekao je župan Dobroslavić.

Dok se u dolini Neretve u kuloarima, kako je kazao vijećnik Jerković, može čuti kako Španjolci, kao konkurencija Hrvatskoj u uzgoju mandarina, neće htjeti isporučiti sterilne mužjake sredozemne muhe, na pitanje koja je alternativa u zaštiti ploda mandarina, nije odbio odgovor.