Ponedjeljak, 08 Srpanj 2024
VIJEĆNIK MOSTA LUKA LIKOVIĆ KAŽE KAKO SU PROIZVOĐAČI MANDARINA DOBILI TAKVU INFORMACIJU

HOĆE LI ŠPANJOLCI PRESTATI S ISPORUKOM STERILNIH MUŽJAKA SREDOZEMNE VOĆNE MUŠICE? EVO ŠTO KAŽE ŽUPAN DOBROSLAVIĆ

Berba mandarina u dolini Neretve / arhivska fotografija Berba mandarina u dolini Neretve / arhivska fotografija Foto: Denis Jerković / CROPIX


Još krajem travnja u dolinu Neretve stigla je prva pošiljke sterilnih mužjaka sredozemne voćne mušice iz Španjolske. I dok županijski vijećnik Luka Liković (Most) ističe kako će mužjake nakon Izraela prestati isporučivati i Španjolska, župan dubrovačko – neretvanski Nikola Dobroslavić ističe kako iz Ministarstva poljoprivrede nema takvih informacija.

Da će Španjolska prestati isporučivati sterilne mužjake sredozemne voćne muhe, Liković je, kaže, saznao od proizvođača mandarina.

- Proizvođači mandarina su dobili informaciju kako Španjolci planiraju obustaviti isporuku sterilnih mužjaka. - kazao je Liković, upozorivši kako bi to dovelo u pitanje daljnju egzistenciju proizvođača mandarina u dolini Neretve.

Župan Nikola Dobroslavić kazao je kako nema saznanja da će isporuka sterilnih mužjaka biti obustavljena.

- Treba pohvaliti Ministarstvo poljoprivrede koje je riješilo problem s dobavom mediteranske voćne muhe, a bilo je problema s njihovom nabavkom iz Izraela, koji ih je prestao isporučivati pa se išlo na dogovor s proizvođačima iz Španjolske oko čega je postignut dogovor sa španjolskom Vladom. Bilo je problema s javnom nabavom oko fizičke dobave sterilnih mužjaka iz Španjolske u Hrvatsku, ali i to je riješeno i nakon što je stigla prva pošiljka sterilni mužjaci su pušteni u voćnjake. - kazao je župan, dodavši:

- Nemamo nikakvih informacija da će doći do obustavljanja isporuke sterilnih mužjaka i ne znam odakle ta informacija. Inače na nedavnom sastanku u Ministarstvu ne da o tome nije bilo riječi nego su pohvalili efekt tih mužjaka iz Španjolske. - rekao je župan dubrovačko – neretvanski Nikola Dobroslavić.