Subota, 10 Veljača 2024
RADI PROCJENE TEŽINE ZRAKOPLOVA PRIJE POLIJETANJA

FINNAIR VAŽE PUTNIKE ZAJEDNO S PRTLJAGOM

FINNAIR VAŽE PUTNIKE ZAJEDNO S PRTLJAGOM Foto: reneadarin / Pixabay


Europski prijevoznik Finnair u zračnoj luci u Helsinkiju važe putnike, ali samo one koji na to dobrovoljno pristanu, a kako bi se zračnom prijevozniku omogućilo da napravi bolju procjenu težine zrakoplova prije polijetanja. U scenariju iz noćne more za svakoga tko je ikad pokušao bezbrižno unijeti pretešku torbu u avion, putnici se važu zajedno sa svojom ručnom prtljagom.

Vaganje nije povezano s podacima o putnicima. Sve je anonimno, rekla je za CNN Päivyt Tallqvist, Finnairova viša potpredsjednica za komunikacije, dodajući da samo član osoblja vidi težinu.

Istraživanje je počelo ovaj tjedan, a već je sudjelovalo 800 dobrovoljaca. Zrakoplovna tvrtka bila je pozitivno iznenađena brojem dobrovoljaca.

- Korisnike Finnaira obavijestili smo o vaganju putem društvenih medija i naše mobilne aplikacije, a prvi su se volonteri javili čak i prije nego što je oprema postavljena. - rekla je Päivyt Tallqvis.

Finnair prikuplja podatke i za zimsku i za ljetnu sezonu jer putnici nose težu odjeću i kapute tijekom hladnih finskih zima. Zimska očitanja bit će dovršena u veljači, a ljetna od travnja do svibnja.

Tallqvist je izjavila da zrakoplovni prijevoznik uspoređuje podatke o prosječnoj težini putnika i njihovoj ručnoj prtljazi u svrhu procjene ravnoteže zrakoplova i performansi potrebnih za sigurno obavljanje letova.

(Hina)