Srijeda, 15 Svibanj 2024
KASNO JE SHVATIO DA JE RIJEČ O PREVARI

DUBROVČANIN MEKOG SRCA OSTAO BEZ VIŠE OD 3700 EURA

DUBROVČANIN MEKOG SRCA OSTAO BEZ VIŠE OD 3700 EURA Foto: moerschy / Pixabay


U ponedjeljak, 13. svibnja policijskim službenicima Policijske postaje Dubrovnik 64-godišnjak je prijavio prijevaru kojom je oštećen za više ods 3.700 eura.

U svoj prijavi je naveo kako je početkom ožujka ove godine putem društvene mreže stupio u kontakt sa ženskom osobom koja se predstavila kao državljanka Sirije i da se trenutno nalazi u izbjegličkom kampu. Opisivala je teške uvjete u kojima se navodno nalazi nakon čega mu je poslala e-mail adresu agencije koja se kao bavi spašavanjem osoba iz zaraćenih dijelova Sirije.

Oštećeni je stupio u kontakt s osobom iz navedene agencije koja mu je ustupila bankovni račun na koji je u dva navrata uplatio ukupno 3.710 za troškove prijevoza i izrade dokumenata na ime državljanke Sirije s kojom je dalje nastavio kontaktirati.

Kada mu je državljanka Sirije rekla da se nalazi u bolnici i da joj je za potrebe troškova liječenja potrebno uplatiti 2.650 eura oštećeni je shvatio da je prevaren i cijeli je slučaj prijavio policiji.

„Ovo je klasični primjer tzv. romantične prijevare, koja je jedna od najčešćih financijskih online prijevara. Prevarant se pretvara da želi romantičnu vezu, a žrtve pronalazi na stranicama za upoznavanje, društvenim mrežama ili putem e-pošte, s konačnim ciljem da od njih dobije novac. Počinitelji tzv. romantičnih prijevara kroz komunikaciju iskazuju snažne osjećaje prema žrtvi i, nakon što zadobiju njeno povjerenje, traže novac, darove, podatke o bankovnim karticama ili da im žrtva pošalje osobne fotografije ili videozapise. Upozoravamo građane da ne prihvaćaju komunikaciju s osobama na društvenim mrežama za koje nisu u mogućnosti provjeriti njihov identitet i postojanje, a ukoliko vas nepoznata osoba traži da joj uplatite novac iz bilo kojeg razloga, odustanite od takve komunikacije i ne uplaćujte novac. U slučaju sumnje na prijevaru ili neko drugo protupravno ponašanje, događaj prijavite policiji na broj 192.” - kažu iz policije.

JPA