Srijeda, 03 Travanj 2024
ODRŽANA KOMEMORACIJA

28 GODINA OD PADA AMERIČKOG ZRAKOPLOVA U KONAVLIMA

28 GODINA OD PADA AMERIČKOG ZRAKOPLOVA U KONAVLIMA Foto: JPA


U Memorijalnoj kući Ronald Brown u Dubrovniku danas je održana komemoracija, u povodu obilježavanja 28 godina od tragične nesreće američkog vojnog zrakoplova nadomak Dubrovnika. U knjigu žalosti riječi sjećanja upisali su veleposlanica Sjedinjenih Američkih Država u Republici Hrvatskoj Nathalie Rayes, župan dubrovačko - neretvanski Nikola Dobroslavić, dubrovački gradonačelnik Mato Franković, izaslanik ministra obrane voditelj Područnog odsjeka za poslove obrane Dubrovnik Ante Damić, Mario Curić u ime Općine Konavle i Viktor Šober, direktor Zračne luke „Ruđer Bošković” Dubrovnik.

Tog 3. travnja 1996. tadašnji ministar trgovine SAD-a Ronald Brown, koji je boravio u službenoj trgovačkoj misiji u Hrvatskoj, zajedno s još 34 osobe stradao je u zrakoplovnoj nesreći kada se Boeing američkih zračnih snaga srušio na području brda Sv. Ivan, na prilazu dubrovačkoj zračnoj luci.

- Danas razmišljamo o njima i njihovoj misiji koja je bila donijeti nadu Hrvatskoj u trenutku oporavka od brutalnog rata. Danas smo ponovno ovdje s tim principima i radimo zajedno za prosperitet. Rekla bih da Hrvatska i SAD nisu samo saveznici već prijatelji. Misiju Ronalda Browna nastavljamo i danas stoga želim zahvaliti svima koji čuvaju uspomenu na američkog heroja. Ovdje smo u čast njegove ostavštine. - kazala je u današnjoj prigodi veleposlanica Rayes.

Prigodne riječi uputio je i župan dubrovačko - neretvanski Nikola Dobroslavić ističući kako je Ron Brown bio u plemenitoj misiji.

- Prisjećamo se njihove žrtve i činjenice i da su te 1996. nosili svjetlo nade u Hrvatsku, posebno u naš grad koji se tek trebao oporaviti od svih ratnih strahota. Nažalost, sudbina je htjela drukčije, izgubljeni su ljudski životi. Međutim, suradnja između SAD-a i Hrvatske se nije zaustavila već se nastavila i s vremenom rasla. Danas možemo jasno reći kako su dvije zemlje snažni partneri. - kazao je dubrovački gradonačelnik Mato Franković.

Uoči komemoracije župan Dobroslavić primio je američku veleposlanicu u nastupni posjet, a među ostalim se razgovaralo o izazovima s kojima se Hrvatska nosi u pogledu turizma, (nedostatka) radne snage i imigracija te ulaganja u infrastrukturu, a američku veleposlanicu primio je i gradonačelnik Dubrovnika Mato Franković.

Nakon komemoracije u Dubrovniku članovi delegacija na brdu sv. Ivan u Konavlima položili su vijence i svijeće na mjestu nesreće.

JPA