Srijeda, 15 Studeni 2023
Tradicionalno darivanje nakon berbe

10 TONA MANDARINA STIGLO S JUGA U VUKOVAR

10 TONA MANDARINA STIGLO S JUGA U VUKOVAR Foto: DNŽ


Iz Dubrovačko - neretvanske županije stigao je prekjučer kamion s 10 tona mandarina u Vukovarsko - srijemsku županiju, a koji je u nedjelju krenuo iz Opuzena prema Vukovaru.

Župan Dubrovačko-neretvanske županije Nikola Dobroslavić mandarine je uručio županu Vukovarsko - srijemske županije Damiru Dekaniću, koji je odmah proslijedio donaciju volonterki Caritasa Vukovarskog dekanata Ivani Marinić.

Tom prigodom župan Dobroslavić naglasio je dugogodišnju i tradicionalnu donaciju simboličnom, rekavši:

- Svake godine, malo prije Božića, u vrijeme berbe mandarina, naša Županija donosi poklon Vukovarsko-srijemskoj županiji, Caritasu i svima onima kojima je pomoć potrebna. To je lijepa tradicija koju sam započeo kao župan, kada sam nastupio na tu dužnost, u svom prvom mandatu. I evo traje do danas, a držati ćemo se toga zasigurno i dalje. - kazao je Dobroslavić.

Naglasio je Dobroslavić kako je to jedan skroman poklon, koji ima jednu vrijednost...

- Tu vrijednost vidimo u poklonu dobre volje, u iskazivanju prijateljstva i partnerstva s Vukovarsko - srijemskom županijom na krajnjem istoku Hrvatske. U Domovinskom ratu proživjeli smo sličnu sudbinu, naravno Vukovar je prošao puno krvavije i puno teže, mi to naravno cijenimo, kao i svi koji Vukovar doživljavamo kao jednu Hrvatsku svetinju. Želim reći da mi je uvijek drago doći ovdje. Svake godine dolazim u Vukovar na obilježavanje 18. studenog, pokloniti se žrtvi Vukovara, jer Vukovar je jedan od najljepših gradova Hrvatske. Na to smo svi ponosni, i svi smo mi Vukovarci. - rekao je.

Župan Dekanić, zahvalio se na donaciji te je izjavio:

- Već četrnaesta godina traje donacija mandarina iz prijateljske nam Županije, a u simboličnoj razmjeni darova i mi uzvraćamo jedan šleper s 10 tona jabuka Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Ono što je bitno – žele pokazati empatiju za ovaj dio Hrvatske, te pokazati odnos prema Vukovaru, što Dubrovačko-neretvanska županija, a posebno župan Nikola Dobroslavić, čini uporno svake godine. Dolaze ne samo donijeti dar, nego i nazočiti dolaskom 18.studenog, na obilježavanje stradanja Vukovara, kao i na obilježavanje Dana Županije i Vinkovačkih jeseni. - rekao je župan Dekanić.

Dodao je kako se iz toga rodila jedna jako lijepa suradnja između dviju županija, koja u svim akcijama donosi plodove.

- Imamo što naučiti od Dubrovačko-neretvanske županije gdje se u ovom trenutku živi bolje, živi lakše, barem s našeg kuta gledanja, a u nekim procesima su otišli daleko ispred nas i njih želimo dostići te razmjenjujemo iskustva ne samo u radu Županije nego i u radu Razvojne agencije, javnih ustanova i sl. Nadamo se kako  će ova suradnja potrajati još dugo i nakon naših mandata, a ova povezanost svjedoči kako bez zajedništva ne bi bilo moguće nastaviti suradnju na svim područjima. - kazao je Dekanić.

jp