Ponedjeljak, 11 Ožujak 2024
ŽUPANIJSKA SKUPŠTINA

ŽUPAN DOBROSLAVIĆ: MILANOVIĆ JE ŽELIO DA AUTOCESTA IDE KROZ HERCEGOVINU

Župan Nikola Dobroslavić Župan Nikola Dobroslavić Foto: jp
Piše:

Nije puno trebalo da se HDZ i SDP u Županijskoj skupštini zakače oko nastavka izgradnje autoceste do Dubrovnika. Naime, kampanja za parlamentarne izbore samo što nije počela pa su SDP-ovi vijećnici Ivo Karamatić i Mišo Krstičević podsjetili kako se autocesta do Dubrovnika gradi još otkad je negdašnji premijer Ivo Sanader na prigodnoj svečanosti na Osojniku položio kamen temeljac na trasi buduće autoceste.

Odgovarajući na vijećničko pitanje, župan Nikola Dobroslavić istaknuo je kako je nastavak izgradnje autoceste do Dubrovnika projekt aktualne Vlade i županijske vlasti. Podsjetio je kako nisu sve političke opcije bile za nastavak tog važnog projekta za jug zemlje.

- Vlada Zorana Milanovića predlagala je da autocesta ide kroz Hercegovinu, a ne Dubrovačkim primorjem, ali mi smo se izborili za naše rješenje koje je u županijskom Prostornom planu. Zahvaljujući Vladi Andreja Plenkovića imamo odluku o načinu financiranja nastavka izgradnje autoceste od čvora Metković do Osojnika. - kazao je Dobroslavić, kojega je Ivo Karamatić podsjetio na 2009. godinu.

- Sredinom 2009., negdje ovako u predizborno vrijeme, tmurno i lažljivo vrijeme, nazočili smo i vi i ja i Branko Bačić i Teo Andrić na Osojniku, na otvaranju radova na izgradnji autoceste koje je organizirala Fimi Media, a pompozno ih otvorio ćaća Ivo uz dovezene bagere. - podsjetio je Karamatić, kojega je, kad su već bageri 2009. bili na Osojniku, zanimalo dokud se stiglo s autocestom.

- Molim točan odgovor u metrima kubnim i kvadratnim dokle se stiglo s radovima i koliko do danas asfaltiralo. - pitao je sarkastično Karamatić.

Autocesta se realizira, odgovorio mu je Dobroslavić, prisjetivši se izjava bivšeg premijera Zorana Milanovića o autocesti za njegova posjeta Cavtatu.

- Neki su htjeli da ta cesta ide kroz Hercegovinu. To je rekao i tadašnji predsjednik vlade Zoran Milanović u Cavtatu, da će autocesta ići kroz Hercegovinu. Tada sam ga pitao kako to predsjednik vlade može derogirati Prostorni plan Županije. - kazao je Dobroslavić, podsjetivši na još jednu zgodu, a što je zasmetalo Karamatiću.

- Isto tako, naš dragi vijećnik Nikola Hajdić, koji više nije s nama, je svojevremeno javno potvrdio da je stav SDP-a na sastanku u Pločama bio da autocesta ne ide prema Dubrovniku i da je bio protiv. - prisjetio se župan, što je razljutilo Karamatića pa je iz klupe pitao predsjednicu Skupštine Terezinu Orlić kako županu može dozvoliti da govori to što je rekao, budući da je vijećnik Hajdić preminuo i ne može mu uzvratiti.

Orlić je Karamatiću, koji je inače svojim istupima i dobacivanjem stalno remetio red u Vijećnici zaprijetila da će ga udaljiti sa sjednice.

Kad je u pitanju autocesta do Dubrovnika, župan Dobroslavić istaknuo je kako njezina izgradnja ide dalje.