Ponedjeljak, 16 Listopad 2023
Župan Nikola Dobroslavić:

VLADA JE PRONAŠLA MODEL FINANCIRANJA AUTOCESTE OD METKOVIĆA DO PELJEŠCA

Župan dubrovačko - neretvanski Nikola Dobroslavić Župan dubrovačko - neretvanski Nikola Dobroslavić Foto: JP
Piše:

Brza cesta od Dubrovnika do Zračne luke Dubrovnik projekt je daljnjeg povezivanja prometnog sustava Županije, odgovorio je župan Nikola Dobroslavić na županijskoj Skupštini na vijećničko pitanje hoće li se ta cesta uopće realizirati, a osvrnuo se i na nastavak izgradnje autoceste do Dubrovnika.

- Za brzu cestu prema Zračnoj luci Dubrovnik imali smo javnu raspravu o Studiji utjecaja na okoliš i ona je zaista bila burna i nažalost, malo i nekorektno iskorištena jer se umjesto rasprave o meritumu naglasak stavljao na pozicioniranje pred izbore koji nas dogodine čekaju. Bilo je prevelike buke i to nije bilo dobro, iako je i to dopušteno. - rekao je Dobroslavić.

- Kad su u pitanju primjedbe na Studiju normalno je da će se prihvatiti one koje su realne, a da se one neargumentirane odbiju. Bilo je i prijedloga drugih trasa te ceste što prihvaćam kao glas građana i mi smo od Hrvatskih cesta zatražili da se i oni razmotre. - kazao je Dobroslavić, naglasivši kako će konačno rješenje za trasu donijeti struka.

- Kad struka odabere najbolju trasu, druga faza je projektiranje ceste. Nama ta cesta nužno i žurno treba i mi od nje nećemo odstupiti kao što nismo ni od Pelješkog mosta. Ona mora odmah ići, a kojom trasom, odredit će struka. - istaknuo je župan.

Kazao je kako je Vlada pronašla model financiranja nastavka izgradnje autoceste od čvora Metković prema Pelješcu.

- I tu su nam trasu osporavali i govorili kako autocesta treba proći kroz Hercegovini, ali mi smo se držali Prostornog plana i razvojnih strategija prema kojima autocesta prolazi našim teritorijem. Vlada je riješila financiranje i Hrvatske ceste će se zadužiti za financiranje dionica od čvora Metković do Pelješkog mosta i od Zaton Dola do Osojnika. - rekao je župan i najavio.

- Dio trase od Zaton Dola do Osojnika kreće u javnu nabavu prije kraja godine i to je odlična vijest. - kazao je župan Nikola Dobroslavić, istaknuvši kako je vrijeme da se i naša Županija, kao i ostale u zemlji, premreži cestama.