Nedjelja, 12 Svibanj 2024
U 81. GODINI ŽIVOTA

UMRO JE AKADEMIK LUKO PALJETAK

Luko Paljetak Luko Paljetak Foto: Joško Šupić / CROPIX


U 81. godini života preminuo je akademik Luko Paljetak, pjesnik, prevoditelj, kazališni i likovni kritičar, redatelj, feljtonist, esejist, pisac za djecu i dramski pisac.

Luko Paljetak rođen je 19. kolovoza 1943. u Dubrovniku. Završio je Učiteljsku školu u Dubrovniku. Na Filozofskom fakultetu u Zadru diplomirao je kroatistiku i anglistiku. U Zagrebu je doktorirao na Filozofskom fakultetu (filologija).

Bio je stalni član HAZU-a i dopisni član Slovenske akademije znanosti i umjetnosti (SAZU).

Mnoge od njegovih pjesama su uglazbljene i postale su nezaobilazni dio dubrovačke i hrvatske pop-kulture. Pisao je dramske tekstove i igrokaze i radio-drame.

Luko Paljetak bio je dobitnik brojnih književnih nagrada i priznanja.

„Karakteristika Paljetkova pisanja jest sposobnost iznenadnoga mijenjanja registra, elastičnost i gipkost tkiva u kojemu su inkrustrirani, kolažirani, montirani najraznorodniji sastojci. U gotovo svakoj pjesmi paradoksalno se dodiruju suprotnosti, te na mjestima tih dodira vrcaju iznimno žive reakcije i reference. Iz pjesme u pjesmu, iz zbirke u zbirku, iz razdoblja u razdoblje talože se pak uvijek novi slojevi iskustva, što čini da njegovo pjesništvo danas pokriva upravo univerzalne raspone. Istančanošću svojega zvuka i blagim preljevima sustavnih i usko ulančanih mijena ovaj nas pjesnik uči poštivanju „malih razlika“, sili nas da i sami ugodimo svoje receptore na odgovarajuće frekvencije, da postanemo prijemčivi za prethodno neiskusne valne dužine.” - zapisao je svojedobno na stranicama Društva dubrovačkih pisaca Tonko Maroević.

JPA