Četvrtak, 02 Ožujak 2023
PRESUDA JE ZASAD NEPRAVOMOĆNA

Troje bankarskih službenika iz Metkovića osuđeno na zatvorske kazne

Privođenje osumnjičenih za malverzacije u RBA banci 2019. Privođenje osumnjičenih za malverzacije u RBA banci 2019. Foto: Ahmet Kalajdžić / CROPIX


Županijski sud u Dubrovniku nepravomoćno je osudio troje bankarskih službenika na bezuvjetne kazne od tri i pol, odnosno dvije godine zatvora zbog pronevjere preko 700.000 eura nezakonitim korištenjem ovlasti, izvijestilo je u četvrtak državno odvjetništvo.

Zbog zloporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju osuđeni su zaposlenici metkovske poslovnice Raiffeisen banke (RBA). Antonija Maslać i Zrinka Vlahović kažnjene su s tri i pol godine, a Davor Bačić s dvije godine zatvora.

Tužiteljstvo je, ne navodeći identitete, izvijestilo da je presudom dosuđen djelomični imovinskopravni zahtjev RBA kojim se optuženicima nalaže solidarno isplatiti 448.054 eura, zajedno s pripadajućom kamatom, a u cijelosti se dosuđuje imovinskopravni zahtjev osiguravajućem društvu od 196.643 eura.

Optužnica je teretila troje bankara da su od siječnja 2016. do 9. travnja 2019., koristeći bankovne ovlasti trezorskog i blagajničkog gotovinskog poslovanja, sačinjavali naloge o prividnim novčanim kunskim i deviznim uplatama na svoje te tekuće, devizne i žiro-račune drugih osoba.

Prema optužnici, troje bankarskih službenika niti članovi njihovih obitelji nisu stvarno uplaćivali svoj novac nego su temeljem tako neistinito evidentiranih uplaćenih iznosa dalje koristili novac pohranjen u blagajni i trezoru.

Državno odvjetništvo je izvijestilo u četvrtak da će o žalbi odlučiti po primitku pisanog otpravka nepravomoćne presude.

(Hina)