Utorak, 09 Srpanj 2024
KAKO NIŠTA NIJE BESPLATNO SVE ĆE PLATITI ZAPOSLENI GRAĐANI IZ SVOJIH BRUTO PLAĆA

TOLIKO SMO BOGATI DA ĆE SE TURISTI LIJEČITI MUKTE

Svi ustanite i zaplješčite Berošu što je prešao granicu zdrave pameti Svi ustanite i zaplješčite Berošu što je prešao granicu zdrave pameti Foto: Ranko Šuvar / CROPIX
Piše:

Hrvatska je izgleda toliko bogata zemlja, s iznimno bogatim i fantastično organiziranim zdravstvenim sustavom da će strani turisti s područja Europske unije tijekom ljeta moći dobiti zdravstvene usluge besplatno kod dodatnih timova u domovima zdravlja. Ne samo to, već će im liječnik moći izdati i recept za lijekove te uputnice. Sve to naravno platit će se kroz doprinose zaposlenih hrvatskih građana, jer da kako drukčije.

Ova odluka ministra zdravstva Vilija Beroša nije na rubu zdrave pameti, ona taj rub prelazi.

Hrvatska je inače već potrošila više od milijun eura da se tijekom turističke sezone osiguraju dodatni medicinski timovi. I to je sasvim u redu, ali tih milijun eura, tako se ponaša Beroš, kao da je palo s neba. Umjesto da ih naplatom usluga turistima barem pokuša vratiti, Beroš je odlučio da će sve biti plaćeno iz džepova hrvatskih građana koji nemali novac iz svojih plaća izdvajaju za nikad jadniji zdravstveni sustav.

Strani turisti moći će kod tih timova dobiti zdravstvenu uslugu na teret zdravstvenog osiguranja temeljem Europske kartice zdravstvenog osiguranja.

- U prijelaznom razdoblju, a zbog potrebe za unapređenjem pružanja usluga turistima, dodatni privremeni timovi domova zdravlja turistima će moći pružati usluge bez naplate. U slučaju potrebe moći će izdavati i recepte za lijekove i uputnice za neodgodivu medicinsku uslugu, dok će HZZO domovima zdravlja plaćati pruženu uslugu primarne zdravstvene zaštite. - pojašnjava ministar zdravstva Vili Beroš kao da je taj novac HZZO-u stigao s Marsa, a ne iz bruto plaća zaposlenih.

Beroš ističe kako je to „još jedna mjera koja će smanjiti pritisak na primarnu zdravstvenu zaštitu, izvanbolničku hitnu medicinsku službu i objedinjene hitne bolničke prijeme”. Jebitačno je to objašnjenje za još jednu pljačku i podanički mentalitet koji razvijamo uz turizam, ako se turizam uopće razvija, a ne samo događa.

Sve to događa se u zemlji u kojoj se prikupljaju donacije kako bi se pojedini domovi zdravlja i bolnice opremili za rad, a pacijenti čekaju mjesecima pa i godinama na pojedine preglede.