Četvrtak, 20 Srpanj 2023
S načelnikom Općine Orebić Tomislavom Ančićem o turizmu, prometu, projektima...

SLJEDEĆI MJESEC SE POKREĆE PROJEKT ZAOBILAZNICE OREBIĆA

Načelnik Općine Orebić Tomisalv Ančić Načelnik Općine Orebić Tomisalv Ančić Foto: JP
Piše:

Kad je u pitanju turistička sezona, ona je u Orebiću dobro krenula. Općinski načelnik Tomislav Ančić brojkama je zadovoljan. I gužve na trajektnom pristaništu ove su godine, zbog dobre organizacije znatno manje, a zahvaljujući ugovorima koje su mu nedavno resorni ministri uručili u Dubrovniku, turistička ponuda proširit će se daljnjim ulaganjima u biciklističke staze dok će se po završetku sezone završiti radovi na Trgu Mimbeli.

- Ugovor, koji je potpisan s Ministarstvom regionalnog razvoja odnosi se na 200 000 eura za izradu projektne dokumentacije za Hike'n'Bike projekt koji se odnosi na izgradnju i uređenje biciklističkih i pješačkih staza potpuno poštujući Naturu 2 000 i Zelenu tranziciju Općine Orebić, a i pomaknuli bi bicikliste s cesta i smanjili njihovu ugrozu u prometu. U sklopu ovog projekta su i odmorišta s opremom za popravke bicikla, stajališta, signalizacija, solarna rasvjeta i hortikulturno uređenje. Projekti poput ovoga jako su važni za raznovrsnost ponude i produženje turističke sezone. - kazao je Ančić, dodavši kako su se ulaganja u biciklističke staze pokazala opravdanima.

- Inače, smo već imali ulaganja u biciklističke staze što se pokazalo dobrim, a sa sredstvima koja su nam nedavno dodijeljena staze ćemo samo dovesti na još veću razinu jer to je ponuda koja je važna u pred i posezoni. - rekao je.

Kad su u pitanju biciklističke staze, ističe Ančić, završen je posao javne nabave za tematsku cestu Podvlaštica – Vlaštica. Projekt je to iza kojeg stoji Županija.

- Izvođača smo već uveli u posao. Rok za završetak radova je za godinu i pol dana, ali iz razgovora s izvođačom, ti bi radovi mogli biti završen puno prije predviđenog roka. Dakle, uredit će se još jedna biciklističko – pješačka staza sa stajankama. - rekao je Ančić.

U rebalansu proračuna, koji se uskoro očekuje, najavio je orebićki načelnik, osigurat će se sredstva za cijeli niz projekata.

- Projekt koji radimo s Ministarstvom mora vrijedan je 60 000 eura, a odnosi se na rekonstrukciju zida na plaži u Borku. Završena je sjeverna zaobilaznica Lovišta. Za uređenje nogostupa u Orebiću od MUP-a je osigurano 40 000 eura. Na Županiji nam je prošao natječaj za sredstva za ugradnju stolica na tribinama na novom Sportskom centru kod Dječjeg vrtića. - rekao je Ančić, dodavši kako su sredstava iz EU fondova rezultirala bržoj realizaciji brojnih iznimno važnih projekata.

- Članstvo u EU nam je omogućilo pristup sredstvima i puno bržu realizaciju jako važnih projekata. Primjerice, Aglomeracija Orebić, mreža je već dobila lokacijsku dozvolu. Pročistač bi do početka rujna trebao dobiti lokacijsku dozvolu. Naš Vodovod i odvodnja je pokrenuo javnu nabavu za izgradnju vodovodne mreže crpne stanice kod svetog Luke u Kučištu do Basine u Vignju. Dobilo smo ugovor s resornim Ministarstvom i krećemo i s tim projektima. Bez EU sredstava puno bi nam bilo teže. Osim toga i korona krizu smo lakše preživjeli zahvaljujući EU sredstvima. - rekao je Ančić.

Od resornom Ministarstva Općina je dobila i sredstva za završetak uređenja Trga Mimbeli.

- Mi smo praktički s njegovim uređenjem pri kraju, zapravo ga samo šminkamo. Nastavit ćemo radove po završetku sezone. Bilo je malo problema s izvođenjem radova tijekom sezone jer imamo na Vijeću odluku prema kojoj su od 1. lipnja do 1. rujna zabranjeni radovi. Često ljudi i iznajmljivači tu odluku krivo tumače jer su zapravo dozvoljeni svi radovi, osim onih na konstrukciji i iskopima. - kazao je Ančić.

No, sezona je ipak u Orebiću dobra, ističe načelnik.

- Mi smo do početka srpnja imali 12 posto bolje rezultate nego 2019. godine. Ostvarili smo 190 000 noćenja. Prošle godine ih je bilo 169 000, a 2019., koja je bila rekordna, ostvareno je 168 000 noćenja. Hoteli i kampovi su jako dobro popunjeni, a mislim da dobro stoji i dio privatnog smještaja. Cijene jesu malo veće, ali oni koji su ulagali u kvalitetu, dobro su popunjeni. Inače, 2019. svi uzimaju kao referentnu godinu i vidjet ćemo jesu li napisi u medijima točni. Ipak, činjenica je su cijene nešto veće, ali svatko vodi svoju poslovnu politiku, a je li ona dobra, to ćemo tek vidjeti. Poskupljenja su evidentna i domicilno stanovništvo se s tim problem susreće. Samo usporedite cijene u trgovačkim lancima koje stalno rastu i koje su npr. povoljnije u Zagrebu nego ovdje, da ne govorimo koliko su veće na otocima. - kazao je Ančić.

Orebić je posljednjih godina poznat i po velikim gužvama u mjestu radi trajektnog pristana. No, ove su godine, ističe Ančić, gužve u prometu puno manje

- Ove godine smo na vrijeme riješili probleme. Krajem svibnja nam je stigao i drugi trajekt pa se po potrebi vozi bez voznog reda i za sada uspjevamo kontrolirati stanje, bila je jedna subota kad su kolona bila nešto veća, ali brzo smo je riješili. - istaknuo je.

Gužve u Orebiću trebale bi nestati nakon izgradnje zaobilaznice i Luke Perna. Ančić kaže, bruse se posljednji detalji zaobilaznice Orebića.

- Početkom kolovoza bi trebao bit pokrenut postupak javne nabave za zaobilaznicu Orebića dok bi u rujnu s resornim Ministarstvom trebao biti potpisan ugovor za trajektnu luku Perna. Ako bude sve išlo kako treba do 2026. bi sve trebalo bit gotovo i tada bi u Orebiću došlo do potpuno nove revalorizacije vrijednosti prostora, što bi svakako poboljšalo kvalitetu života. - rekao je načelnik Općine Orebić Tomislav Ančić.