Petak, 31 Ožujak 2023
GRADONAČELNICA KORČULE O SITUACIJI U DJEČJEM VRTIĆU

Silić Maroević: Pozivam sve koji imaju uvjete da se jave i da izaberemo najbolju osobu za ravnateljicu Vrtića

Gradonačelnica Korčule Nika Silić Maroević / arhivska fotografija Gradonačelnica Korčule Nika Silić Maroević / arhivska fotografija Foto: Anđela Šćepanović / CROPIX


Zadnja mi je namjera bila da naša ustanova postane medijski slučaj. Ali, ako će to nešto promijeniti i ako će se radi toga neke stvari raščistiti, spremna sam i na to. – napisala je gradonačelnica Korčule Nika Silić Maroević na početku izjave za Južni, a u kojoj se osvrnula na situaciju u Dječjem vrtiću Korčula.

Podsjetimo, ta korčulanska predškolska ustanova bila je jedna i od tema rasprave na nedavnoj sjednici Gradskog vijeća, koju je inicirala gradska vijećnica Nove ljevice Vinka Lozica, ujedno i članica vrtićkog Upravnog vijeća u ime Grada Korčule. Lozica je razgovoru za Južni potom navela određene probleme u radu vrtića, posebno naglasivši lošu komunikaciju s ravnateljicom Julijanom Prižmić. Da postoji puno problema i nesuglasica bilo je jasno i kroz razgovor s ravnateljicom Prižmić koja je navela da se na nju vrši hajka i politički linč te da se na njezino mjesto želi postaviti suprugu SDP-ova gradskog vijećnika.

Gradonačelnica Silić Maroević u izjavi navodi kako je od početka mandata vrtiće stavila kao prioritet djelovanja, te da nije krila namjere da popravi stanje unutar i oko vrtića.

- Infrastrukturno smo nazadni, nedostaje nam kapaciteta, vrtići trebaju biti bolje opremljeni. To su općepoznate stvari koje su godinama u eteru. Manjak kapaciteta rješavamo na revitalizaciji triju lokacija: proširenjem kapaciteta u Čari, projektom za kojeg imamo građevinsku dozvolu i za kojeg nam je odobreno sufinanciranje. Plan je da radovi krenu do ljeta. Nadalje, predali smo papire za građevinsku dozvolu za proširenje vrtića u Žrnovu, kako bi i Žrnovo dobilo jasličku skupinu. Napravili smo novo rješenje za vrtić Korčula i intenzivno radimo na rješavanju imovinsko pravnih odnosa koji su godinama zablokirani. – navela je gradonačelnica.

Govoreći dalje o unutarnjem ustrojstvu i upravljanju, ona je podsjetila kako sukladno zakonu osnivač, a to je Grad Korčula, imenuje tri člana Upravnog vijeća, putem kojih upravlja ustanovom.

- Za razIiku od uobičajenih praksi po pitanju rada upravnih vijeća ustanova, imenovane članice aktivno su se uključile u rad i stavile se na raspolaganje ravnateljici. Bitno je naglasiti da je jednoj o imenovanih članica ovo bio drugi mandat u Upravnom vijeću Dječjeg vrtića. U prvom je bila predstavnik roditelja, dok su druge dvije članice u trenutku imenovanja bile višegodišnje korisnice usluga vrtića te su sve tri bile upoznate s problemima u poslovanju ustanove. Iako su od samog početka na konstruktivan način pokušavale doprinijeti boljem radu ustanove, od početka su nailazile na otpor ravnateljice po pitanju suradnje. Unatoč tvrdnjama ravnateljice kako su članice UV-a prekoračivale staturne ovlasti, UV nije izlazio iz granica svojih kompetencija te su članice vijeća radile upravo ono šti su zakonom i statutom ustanove obvezne. – ustvrdila je gradonačelnica Silić Maroević, te naglasila:

- Jasno mi je da je to možda drukčiji način upravljanja nego li je bio do sad, ali je ispravan, transparentan i jedini moguć. O smjenama i razrješenjima govora nema, te mi zaista nije jasno odakle teza o zamjeni ravnateljice čiji mandat traje još svega nekoliko tjedana. Da sam je imala namjeru smijeniti, učinila bih to prije dvije godine. Ja sam je pokušala uvjeriti da surađujemo! Žao mi je da se u javnost iznose neke stvari koje nisu istinite, i gdje se politikantstvo uvlači u vrtić. – rekla je gradonačelnica Korčule.

Osvrnuvši se dalje na anonimno pismo, kako kaže, „navodnih nezadovoljnih zaposlenika koji kritiziraju rad ravnateljice“ Silić Maroević navodi kako ih je po savjetu gradske pravne službe proslijedila gradskim vijećnicima jer su bili naslovljeni na nju i na članove Gradskog vijeća.

- Zanimljivo, na sjednici gradskog vijeća, koja je uslijedila, vijećnik Andrija Fabris pitao me postoji li još koje pismo naslovljeno na vijećnike, insinuirajući da sam selektivno odabrala koje pismo dostaviti vijećnicima. Isto je u svom priopćenju izrekla i ravnateljica Julijana Prizmić. To drugo anonimno pismo došlo je u Grad nekoliko dana nakon sjednice, može se provjeriti u knjizi primljene pošte, u kojem navodni nezadovoljni zaposlenici pričaju sasvim drukčiju verziju. – napisala je gradonačelnica Silić Maroević.

Nadalje je rekla da su je članice Upravnog vijeća više puta upozorile „na neke stvari“ oko kojih se „morala raspravljati s ravnateljicom“.

- Mnogobrojni pokušaji da neke stvari uspostavimo drukčije, odnosno bolje, nailazili su na otpor, ali ni u jednom trenutku borba i razgovor nisu prestali, nego smo nastavili dijalog i razgovor, pa iako rezultiralo i žešćom raspravom. Ni u jednom trenutku nismo pokušali to rješavati smjenama ili nametnuti neko kadroviranje. Problemi su se pojačali kad je jedna od zaposlenica javno iznijela svoju namjeru da se kandidira na sljedećem natječaju za ravnatelja. I upravo tu zaposlenicu sad ravnateljica Prižmić proziva brojeći joj krvna zrnca. – navela je gradonačelnica, te naglasila:

- Ja evo pozivam sve koji imaju uvjete da se jave i da izaberemo najbolju osobu za taj posao! Jer činjenica je da smo u proteklim natječajima nerijetko imali smo po jednog kandidata. Nije tajna da u vrtiću vlada atmosfera straha od ravnateljice! U svom uredu primala sam ove dvije godine nekoliko nezadovoljnih zaposlenika, koji su isticali neke probleme, ali sam uvijek s mjerom reagirala i pokušala saslušati sve strane i sve dionike. Prozvati mene za političku smjenu ili napad krajnje je neumjesno, jer je moj način rada od početka usmjeren suradnji i profesionalnom pristupu.

Gradonačelnica nadalje tvrdi kako „konstruiranjem političke spletke ravnateljica pokušava prikriti dugogodišnje nagomilane probleme, na koje predstavnice Grada u UV-u upozoravaju već više od dvije godine“. Napisala je i da o tim problemima jasno svjedoči i posljednje pismo koje joj je uputilo i poimenice potpisalo otprilike dvije trećine nezadovoljnih zaposlenika vrtića, a kojim izražavaju nezadovoljstvo cijelom situacijom a posebno radom ravnateljice.

- To pismo još jednom potvrđuje da su članice UV-a bile u pravu kad su kritizirale i propitkivale rad ravnateljice. Tome u prilog svjedoči i dopis iz ožujka 2022. godine kojim se čak četiri od ukupno pet članica UV-a obraćaju odgajateljicama kako bi pojasnile tada vrlo delikatnu situaciju s ravnateljicom, kako bi se opravdale od njenih klevetanja kojima su bile izložene i pozvale odgajateljice na aktivnije uključenje u rad ustanove. Dopis dostavljamo u prilogu. – navela je gradonačelnica Korčule, te nastavila:

- Nije mi trebalo ni prvo ni drugo ni treće pismo da znam da u vrtiću ima problema u upravljanju. Ja kao Gradonačelnica smatram svojom obvezom Grad i Ustanove voditi transparentno i u suradnji s upravnim vijećima, ravnateljima i korisnicima. Budemo li zatvarali oči nad problemima nećemo napredovati i ništa nećemo riješiti. Svatko u svom radu ima odgovornost, pa tako i ravnateljica, te stavove treba obraniti argumentirati, a ne prebacivati odgovornost na politiku. – navela je na kraju gradonačelnica Korčule Nika Silić Maroević.

JP