Četvrtak, 07 Ožujak 2024
SDP-OVOJ VEĆINI U GRADSKOM VIJEĆU TO JE – NORMALNO, ONI TO NAZIVAJU TIPFELEROM

RAVNATELJICA KORČULANSKOG DJEČJEG VRTIĆA NIJE ZNALA NAPISATI GODIŠNJI PLAN I PROGRAM PA GA JE PREPISALA IZ PLOČANSKOG VRTIĆA

RAVNATELJICA KORČULANSKOG DJEČJEG VRTIĆA NIJE ZNALA NAPISATI GODIŠNJI PLAN I PROGRAM PA GA JE PREPISALA IZ PLOČANSKOG VRTIĆA Ilustracija JP
Piše:

Nakon što je uhvaćena da je od kolegice iz Dječjeg vrtića Ploče prepisala Godišnji plan i program rada za pedagošku 2023. /2024. godinu i samo ga u brojevima i nekoliko pojedinosti prilagodila, Gradsko vijeće Grada Korčule od ravnateljice Dječjeg vrtića Korčula Ingrid Marelić nije tražilo da podnese ostavku. Štoviše, za tamošnje vijećnike SDP-ove vladajuće većine od koji su neki u Upravnom vijeću vrtića, prepisivanje je - tipfeler. No, možda je razlog takvog ponašanja i to što je suprug ravnateljice SDP-ov gradski vijećnik Stojan Marelić.

Godišnji plan i program Dječjeg vrtića Korčula za pedagošku 2023./2024. godinu ravnateljice Ingrid Marelić izgleda da nije pročitao nitko osim HDZ-ova vijećnika Andrije Fabrisa. Ni gradonačelnica, ni vijećnici pa ni članovi Upravnog vijeća vrtića nisu ga čitali jer da jesu u njima bi vidjeli greške koje su Fabrisu zapele za oko. Vidjeli bi da ga je ravnateljica prepisala od svoje kolegice te da prilikom prepisivanja nije pazila što radi.

dv korcula plagijat 27 070324 min

Primjer iz Godišnjeg plana i programa Dječjeg vrtića Korčula, ravnateljica Marelić zaboravila je promijeniti ime vrtića iz kojeg je prepisivala rad.

- Na stranici 27 u vašem Planu za 2023./ 2024. stoji „roditeljski sastanci redovito tijekom godine u organizaciji odgojitelja kako bi roditelji dobili odgovarajuće informacije o programu rada Dječjeg vrtića Ploče”. - prvi je dokaz prepisivanja koji je iznio Fabris i nastavio:

- U dokumentu od 60 stranica na dnu, gdje su potpisi predsjednice Upravnog vijeća i ravnateljice piše „u tom smislu moj osnovni interesi kojima sam se vodila kao psiholog, a i danas kao ravnatelj je dijete...” - kazao je Fabris.

dv korcula plagijat2 psiholog070324 min

- Koliko ja znam vi niste psiholog. Nije mi normalno da od 60 stranica koje ste imali u programu rada, da je sve što se ne odnosi na sami vrtić u Korčuli prepisano iz programa rada Dječjeg vrtića Ploče. Dakle, ovo je propust onih koji su rekli da nisu više fikusi jer je ovo dokument koji je morao proći njihovu kontrolu. - rekao je Fabris, aludirajući na propuste Upravnog vijeća Dječjeg vrtića Korčula.

dv korcula plagijat070324 min

Primjer iz Godišnjeg plana programa i rada Dječjeg vrtića Korčula i Dječjeg vruća Ploče, ravnateljica Marelić dodala bi jednu riječ valjda „da se nađe”.

Da stvar bude gora, Godišnji plan rada vrtića za 2023./2024. godinu koji je prepisala od kolegice iz Dječjeg vrtića Ploče, ravnateljica korčulanskog vrtića Ingrid Marelić poslala je na odobrenje resornom Ministarstvu. No valjda ga tamo nitko neće čitati jer ako počnu ni njima neće biti jasno zašto ravnateljica Dječjeg vrtića Korčula piše o Dječjem vrtiću Ploče.

Inače, odgovarajući Fabrisu, ravnateljica Marelić nije se niti ispričala ni njemu, a ni Vijeću. Tek je mrtvo hladno bez ikakve trunke odgovornosti rekla da je očito dobio krive materijale. Inače, taj Plan i program rada prije sjednice stajao je i na web stranici korčulanskog dječjeg vrtića i svatko tko je želio mogao ga je vidjeti i pročitati, što bi za gradske vijećnike trebalo biti i normalno, a ne da čitaju možebitna skraćena izvješća u materijalima sjednice.

Osvrnula se Marelić i na prepisivanje tuđeg izvješća.

- Zaista sam tražila pomoć kolegice iz Dječjeg vrtića Ploče i očito je poslano krivo, ali kad sam slala godišnji plan Gradu obavijestili su me da je bio tipfeler koji smo popravili. Što se tiče moje pomoći od Dječjeg vrtića Ploče, ne bježim od toga. Došla sam za ravnateljicu bez primopredaje i prvi put se srela s godišnjim planom koji moram dostaviti Ministarstvu i ne vidim ništa sporno što sam tražila pomoć. - rekla je Marelić bez imalo srama.

I dok je ona prepisivanje tuđeg plana nazivala pomoći, sramotno je da je nitko u Gradskom vijeću, od predsjednice, gradonačelnice do vijećnika među kojima ima i članica Upravnog vijeća Dječjeg vrtića Korčula nije niti pokušao kritizirati ili tražiti da se ispriča. Njima je očito normalno da neko svoje neznanje pokriva prepisivanjem tuđega plana. Oni su prepisivanje nazvali tipfelerom. Štoviše, Fabris, koji je otkrio prepisivanje, ispao je kao kriv za nešto.

- Našli smo u svim izvješćima propuste i kolegijalno je bilo javiti ravnateljicama o propustima. Nismo ih prozivali na Gradskom vijeću. To nije fer i nije u redu da nekoga zbog nekog tipfelera ili neke greške u izvješću, koja ne utječe na našu djecu, prozivate zbog nekakve greškice u izvješću. Pogotovo mladu ravnateljicu koja je tek došla, koja se trudi. - uzvratila je Fabrisu predsjednica Gradskog vijeća Marija Šegedin (SDP) i tako zapravo svim svojim sugrađanima poslala poruku da je prepisivati, odnosno krasti tuđ rad, sasvim OK, a i da je sasvim OK da ravnateljica ne zna sama napisati plan i program rada.

Inače, prepisivanje tuđeg rada nije jedini propust u Dječjem vrtiću Korčula. Kako tvrdi Fabris, vrtić ima dvije ravnateljice, obje se zovu - Ingrid Marelić. Naime, Ingrid Marelić birana je dva puta. Prvi natječaj nije mogao biti ni raspisan s obzirom da vrtić nije imao valjan statut pa je natječaj ponovo raspisan. Na kraju je po prvom natječaju Ingrid Marelić razriješila inspekcija. Gradonačelnica Silić Maroević i Upravno vijeće vrtića kažu da je to proceduralna greška. Zapravo se može zaključiti da u Upravnom vijeću, barem kad je u pitanju procedura i zakon, nitko ne zna što čini.