Četvrtak, 09 Svibanj 2024
OKO POVIJESNE JEZGRE NEĆE MOĆI NITKO BEZ PROPUSNICE

PRIHVAĆENA JE ODLUKA O ZONI POSEBNOG REŽIMA PROMETA U DUBROVNIKU

PRIHVAĆENA JE ODLUKA O ZONI POSEBNOG REŽIMA PROMETA U DUBROVNIKU Foto: Tonći Plazibat / CROPIX
Piše:

Nakon što je izbrušen i dobio sve potrebne suglasnosti resornih ministarstava, Prijedlog odluke o uvjetima ulaza, prometovanja i izlaza vozila iz zone prometa u zaštićenoj kulturnoj - povijesnoj cjelini i kontaktnoj zoni Grada Dubrovnika, uvršten je na dnevni red sjednice Gradskog vijeća i danas prihvaćen.

Na prijedlog odluke osim srđevaca, amandmane je podnio i gradonačelnik Mato Franković, koji je uvodno rekao kako se još 2015. tijekom promatračke misije UNESCO-a smatralo kako je broj vozila oko povijesne jezgre prevelik.

- Nakon toga se dogodila liberalizacija autotaksi tržišta i danas imamo 7.000 taksi vozila. Nalazimo se jednoj situaciji u kojoj imamo neodrživu priču s nekoliko aspekata. Prvi je sigurnosti jer veliki broj vozila gravitira povijesnoj jezgri i blokiraju prolaz. U slučaju bilo kakve hitne intervencije, dolazimo u vrlo tešku situaciju. Drugi element su građani, oni bi trebali biti prioritet, moraju biti privilegirani. Treći su gospodarstvenici. Važno je osigurati svima normalno, ali održivo poslovanje. - kazao je Franković.

Na prijedlog odluke o prometovanju u zoni posebnog prometno režima srđevci su podnijeli jedan, a gradonačelnik dva amandmana.

Dok srđevci smatraju kako bi režim prometovanja trebao biti na snazi od 1. travnja do 30. studenoga, gradonačelnik je predložio da se po posebnom režimu vozi od 1. ožujka do kraja studenoga. Kako će se izdavati propusnice pročitajte OVDJE. Pokusno razdoblje počinje u rujnu i trajat će do konca studenoga.

Drugi gradonačelnikov amandman odnosi se na prolaske taksista. Tako će oni koji imaju reguliran status u Zračnoj luci moći normalno prometovati zonom. Nesmetan prolaz imat će i taksisti koji će zakupiti taksi stajališta. Provest će se i dodatni javni natječaj na kojem će se izabrati 100 taksista koji će dobiti mogućnost prolaska u zonu posebnog prometnog režima, a kako bi, kazao je Franković, na svim razinama bila zadovoljena tržišna utakmica. Ukupno će prema ovom planu oko povijesne jezgre prometovati 750 taksista.

Sanitatove PPK, kazao je, rješavat će se na drugi način dok stanovnicima prstena oko Grada PPK neće ni biti potrebne.

- Vidim da ljudi dolaze u dileme što je to prsten oko Grada. Sve ulice koje počinju od Javne garaže ulaze u plavu zonu. Stanovnici tog područja nisu obveznici kupovanja PPK kartice, jer žive i toj zoni. - kazao je Franković.

Uvođenjem zone posebnog režima, dodao je, smanjit će se intenzitet prometa prem kičmi grada i neće dolaziti do opterećenja drugih prometnica.