Utorak, 05 Rujan 2023
Prijedlog je, mora se priznati, uistinu neobičan

PLENKOVIĆ: NEKA OPORBA PREDLOŽI KAKO BI TO OPOREZIVALA MARŽE

Premijer Andrej Plenković Premijer Andrej Plenković Foto: Damjan Tadić / CROPIX


Premijer Plenković u utorak je pozvao oporbu da kaže kako bi oporezivala marže velikih trgovaca i onih u turističkom sektoru, s obzirom da se iz oporbenih redova čuo takav prijedlog kako dio borbe protiv rasta cijena, prvenstveno hrane.

"Neka kažu kako i gdje to ima, neka dadnu jedan primjer", rekao je Plenković odgovarajući na pitanja novinara u Supetru, gdje je bio na otvorenju Organizacijske jedinice Odjela za pružanje izvaninstitucionalnih usluga Centra za odgoj i obrazovanje 'Juraj Bonači'.

"Koji je to porezni oblik kojim bi se oporezivale marže?", dodao je.

Podsjeća da je vladajuća većina donijela zakon o dodatnom porezu na dobit koji je donio 235 milijuna eura, koji su usmjereni onima kojima su najpotrebniji.

Komentirajući najave da će Grad Zagreb podignuti stopu poreza na dobit i time praktički u svojem području poništiti vladinu poreznu reformu te pitanje novinara je li to onda uopće reforma ako se na taj način može eskivirati, odgovorio je da su vladini zahvat u poreze "velika reforma", jer je vlada uz funkcionalnu omogućila i veliku fiskalnu decentralizaciju kojom su znatno povećani prihodi jedinica lokalne samouprave.

Zadnjim poreznim zahvatima dodatno je ojačana porezna autonomija kako bi lokalne jedinice preuzele odgovornost i same utjecale na plaće ljudi na svojim područljima, rekao je Plenković.

Komentirao je i rezultate turističke sezone ocijenivši da će "rezime turističke sezone biti jako dobar", jer su fizički pokazatelji na razini rekordne 2019., a prihodi znatno iznad te rekordne godine.

(Hina)