Nedjelja, 26 Svibanj 2024
ŠTO PITI DA SE RASHLADITE KAD USLIJEDE VRUĆINE

PARADOKSALNO JE DA ĆE VAS OD HLADNIH NAPITAKA ILI SLADOLEDA LJETI BOLJE RASHLADITI TOPLA JUHA ILI ČAJ

Topla juha može se pripremiti i od povrća i rashladit će vas Topla juha može se pripremiti i od povrća i rashladit će vas Foto: RitaE / Pixabay


Ljeto koje dolazi je ujedno i vrijeme kada se suočavamo s visokim temperaturama i gubicima tekućine, što može uzrokovati dehidraciju i umor. Stoga se preporučuje konzumiranje hrane koja će vas hidrirati, osvježiti i nahraniti, ali istovremeno neće opteretiti vaš probavni sistem.

Posebnu pažnju treba posvetiti pićima. Alkoholna, gazirana i zaslađena pića, kao i pića bogata kofeinom, samo će pojačati proces dehidracije, jer potiču izlučivanje tekućine. Istodobno, mnoga od ovih pića djeluju stimulativno i remete zdrav ritam sna. Te napitke treba izbjegavati osobito tijekom ljeta. Potrebe za unosom tekućine mogu se zadovoljiti, osim vodom, cijeđenim sokovima od voća i povrća, bistrim juhama, nezaslađenim čajevima, negaziranim pićima bez šećera i mlijeka.

ice cream 2588541 1280 min

Foto: StockSnap / Pixabay

Ljeto se povezuju sa sladoledom i za tom poslasticom prvo posegnemo kako bismo se rashladili. Međutim, sladoled, kao ni bilo koja druga hladna hrana, nije dobar izbor. On će vas privremeno rashladiti, ali će povećati unutarnju temperaturu.

Paradoksalno, najbolji su način za rashlađivanje topli napici i juhe. Pića na rubu smrzavanja više štete nego koriste, jer zbog temperaturnih razlika dugoročno oštećuju površinsko tkivo probavnog trakta. Tako se stvara prostor za zadržavanje mikroorganizama i mogući razvoj upale. U zemljama gdje vrućine ne prestaju cijele godine, tradicionalno se piju topli čajevi kako bi rashladili organizam. Napitke bi trebalo piti nezaslađene ili s prirodnim alternativama šećeru da se izbjegne suvišne kalorije.

(Hina)