Nedjelja, 26 Svibanj 2024
LJETNU PREHRANU DOBRO JE BAZIRATI NA POVRĆU I NARAVNO – VOĆU

KOJE JE VOĆE NAJVIŠE PREPORUČLJIVO KONZUMIRATI LJETI

Lubenice su ljeti omiljene Lubenice su ljeti omiljene Foto: ponce_photography / Pixabay


Ljeti je najbolje jesti povrće i voće. Povrće kao salatu, preliveno maslinovim uljem i posoljeno, jer zbog pojačanog znojenja organizam gubi i veliku količinu natrija. No, koje je voće najbolje ljeti.

peaches 2573836 1280 min

Foto: Couleur / Pixabay

Prehrana ljeti treba obilovati nutrijentima koji štite od štetnog sunčeva zračenja te tako pomažu u prevenciji raka kože, sprječavaju nastanak bora i prijevremeno starenje kože. Crveno, žuto i narančasto voće i povrće sadrže biljne pigmente i djeluju antioksidativno. Stoga je ljeti uputno uživati u marelicama, breskvama, dinjama, lubenicama, mrkvi i ostalom raznobojnom voću i povrću.

berries 1546125 1280 min

Foto: Couleur / Pixabay

Posebnu pozornost treba pridodati bobičastom voću, poput jagoda, borovnica, malina, kupina i ribizla. Bogato je fitonutrijentima i ima protuupalni učinak. Za osobe s dijabetesom pogotovo je dobar izbor zbog niskog sadržaja šećera. Primjerice, 100 grama jagoda sadrži 41 kcal, ali i preporučeni dnevni unos vitamina C. Također 100 grama borovnica sadrži 34 kcal i približno 32 posto preporučenog dnevnog unosa magnezija. Imajte na umu da je bobičasto voće također izvor dijetalnih vlakana, značajnih u suzbijanju gladi.

(Hina)