Četvrtak, 24 Kolovoz 2023
Tražili su i podatke kolika je dozvoljena visina „brda” tereta, a kolika je stvarna te gdje se slijevaju vode kojima se polijeva ugljen

OVO SU ZAHTJEVI GI „PRAVO NA ZDRAV ŽIVOT” GRADSKOM VIJEĆU I LUČKOJ UPRAVI PLOČE

Brda antracita u Luci Ploče Brda antracita u Luci Ploče Foto: Ante Čizmić / CROPIX
Piše:

Radi ugroze zdravlja građana Ploča ugljenom prašinom predstavnici Građanske inicijative „Pravo na zdrav život” iz Ploča podnijeli su zahtjev kojim od Gradskog vijeća traže donošenje odluke o pokretanju procedure za ispitivanje kvalitete zraka, tla, mora i podmorja, uključujući i čestice PM 2,5 i PM 10 za koje se, kažu, ne vrše mjerenja.

Od Grada Ploča traže da zajedno s Državnim hidrometeorološkim zavodom ubrza hitno uspostavljanje državne mjerne stanice u Pločama. Sukladno ugovoru između Lučke uprave Ploče i Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko - dalmatinske županije, od Grada Ploča zatražili su da im dostave rezultate o kvaliteti zraka za prvih sedam mjeseci ove godine, a koji se uzorkuju na šest mjernih postaja.

Određene zahtjeve uputili su i prema Lučkoj upravi Ploče od koje su zatražili dostavu zapisnika Državnog inspektorata po prijavi Građanske inicijative od početka kolovoza ili javnu objavu istog.

Također traže da Lučka uprava Ploče, koja upravlja lučkim područjem, dostavi ili javno objavi ugovor o koncesiji s Lukom Ploče za terminal rasutih tereta od 18. siječnja 2010., kao i sve naknadne anekse toga ugovora.

Traže i da ih Lučka uprava Ploče izvijesti temeljem kojih je zakona, pravilnika ili prava u Hrvatskoj i Europskoj uniji dozvoljeno skladištenje i manipulacija rasutim teretima – ugljenom i starim željezom na način na koji to kao koncesionar radi Luka Ploče.

Zatražili su i izvješća o količinama tereta na površinama na terminalu i na goloj zemlji te kolike su količine dozvoljene prema ugovorima, ali i podatke kolika je dozvoljena visina „brda” tereta, a kolika je stvarna koju vide svi građani Ploča te gdje se slijevaju oborinske i vode kojima se polijeva ugljen.

Od Lučke uprave Ploče iz Građanske inicijative „Pravo na zdrav život” zatražili su i odgovor na pitanje jesu li kao davatelji koncesije Luci Ploče dužni osim radioaktivnih, kontrolirati i druge štetne vrijednosti u gomilama starog željeza.

Postavili su i pitanje po kojim je to hrvatskim i EU propisima dozvoljeno vršiti transport ugljenog praha u nepokrivenim vagonima iz Luke, kroz dolinu Neretve dalje u susjednu Bosnu i Hercegovinu.