Srijeda, 15 Svibanj 2024
A KAD ĆE DO VELE LUKE – NE ZNA SE

OLIVER ISPLOVIO IZ LENCA

"Oliver" u "Lencu" "Oliver" u "Lencu" Foto: Damir Škomrlj / CROPIX
Piše:

Vjerovali ili ne, trajekt „Oliver” isplovio je s doka Remontong brodogradilšta „Viktor Lenac”, ali ipak ne kako bi preuzeo svoju liniju Split – Vela Luka – Ubli. Dok trajekt „Oliver” po Kvarneriću obavlja testne vožnje, iz Jadrolinije i dalje ne izlaze s informacijama zašto „Oliver” nije zaplovio kada je trebao – početkom travnja.

„Oliver” je, naime, još 10. travnja trebao iz Splita zaploviti prema Veloj Luci. Za taj svečani događaj Jadrolinija je tiskala pozivnice, ali je trajekt „Oliver” nakon probne vožnje privezan na dok u Kostreni. Inspektori Lučke kapetanije Rijeka nisu mu dozvolili isplovljavanje.

Iz Jadrolinije još uvijek nema konkretnih informacija zašto je „Oliver” vraćen na dok brodogradilišta „Viktor Lenac”,a očito će one ostati tajna jer u Upravi nacionalnog brodara izgleda smatraju kako nema potrebe javnosti objašnjavati koji su nedostaci uočeni na trajektu.

Neslužbeno se ipak moglo doznati kako trajekt „Oliver”zbog tipa rampe provom ne može pristati niti u Split niti u Velu Luku, već samo krmom. Navodno nije imao ni generator koji u hitnim slučajevima strujom povezuje sve sustave na brodu.

Nakon testnih vožnji, trajekt „Oliver” valjda će dobiti zeleno svjetlo za konačno isplovljavanje, odnosno održavanje linije Split – Vela Luka – Ubli. Sezona je već počela, a brojni otočani nezadovoljni su Jadrolinijom, odnosno njihovim neadekvatnim brodovima. Trajekt „Korčula” još uvijek je u „Lencu” na remontu, a prema zadnjim najavama, trebao bi početi ploviti krajem svibnja.

U Veloj Luci nedavno je došlo do spontanog prosvjeda prijevoznika koji zbog premalenih trajekata, poput „Lastova” ne mogu ući na trajket. Prosvjedi su najavljivani i na drugim otocima.

Trajekt „Oliver”, kad konačno dobije odobrenje za plovidbu, barem je tako najavljivano, neće moći uplovljavati u Luku Ubli na Lastovu zbor radova moji se tamo izvode.