Srijeda, 27 Ožujak 2024
VIJEĆNICI U PRIMORJU RASPRAVLJALI O POTPORAMA U POLJOPRIVREDI

NEZAVISNA LISTA ZA PRIMORJE JAVNU RASPRAVU ŽELJELA PROVESTI NA FB-U!

Ilustracija / Trnovica Ilustracija / Trnovica Foto: Denis Jerković / CROPIX
Piše:

Općinsko vijeće Općine Dubrovačko primorje na izvanrednoj je sjednici prihvatilo odluku o izradi i provođenju programa potpore male vrijednosti u poljoprivredi u Općini Dubrovačko primorje od 2024. do 2027. godine na kojem je inzistirala Nezavisna lista za Dubrovačko primorje (NL), ali u nešto drukčijem obliku. Naime, kako je istaknuo načelnik Nikola Knežić javna rasprava o prijedlogu poticaja u poljoprivredi ne može se provoditi na Facebooku, a što je predlagala NL. Iz odluke je izbačen i prijedlog prema kojem bi Općina subvencionirala rješavanje imovinsko – pravnih poslova stanovnika koji bi aplicirali na mjere.

Inače, izvanrednu sjednicu tražila je Nezavisna lista za Dubrovačko primorje. No, predlagatelj, predsjednik Kluba vijećnika NL Vlaho Mozara na sjednicu nije došao pa je akte umjesto njega obrazlagao vijećnik Petar Lončar. Inače, Mozara nije jedini vijećnik NL koji nije došao na sjednicu. Nakon što je četvero njih potpisalo prijedlog za sazivanjem, na sjednicu je uz Lončara došao samo još jedan vijećnik NL za Dubrovačko primorje.

Petar Lončar uvodno je kazao kako je deset predloženih poticajnih mjera proizašlo iz razgovora sa stanovnicima Općine. Naglasio je kako je program od iznimne važnosti za razvoj poljoprivrede, bez koje, dodao je, nema ni Primorja.

Načelnik Nikola Knežić predložio je da se usvoji Program potpore za poljoprivredu, ali bez članka prema kojem bi se, prema prijedlogu NL-a javne rasprave održavale na Facebooku.

- Prihvatit ću prijedlog, ali bez članka 2. prema kojemu bi se javne rasprave održavale na Facebooku. Razgovarao sam s pravnicima i oštro se protivim toj mogućnosti. Dok sam ja načelnik to neću podržati. Predlažem da se program donese, ali u skladu sa zakonom po redovnoj proceduri, s javnim savjetovanjem, da ga pregledaju pravnici. - rekao je Knežić koji je odbio i prijedlog NL-a da Općina subvencionira rješavanje privatnih imovinsko – pravnih odnosa prijavitelja na mjere.

- Jako je suspektna mjera rješavanja imovinsko – pravnih odnosa. Tko će biti taj koji će istraživati dijele li se dva brata ili su se prijavili nama da ne plate advokata. - kazao je Knežić i naglasio:

- Mjera potpore za imovinsko - pravne odnose neće se prihvaćati dok je u Vijeću ova vladajuća većina, a na javnom savjetovanju ću uložiti primjedbu jer mi ne možemo rješavati tuđe imovinsko - pravne odnose. - rekao je Knežić.

Nezavisna lista Za Dubrovačko primorje je naime predložila da Općina subvencionira troškove rješavanja imovinsko - pravnih odnosa i okrupnjivanja poljoprivrednog zemljišta. Prema njihovu prijedlogu potpore bi se odobravale za subvencioniranje troškova geodetskih, odvjetničkih i administrativnih usluga nastalih u procesu rješavanja imovinsko - pravnih odnosa i okrupnjavanja poljoprivrednog zemljišta s iznosom do 800 eura.

- Što se tiče dijela o rješavanju imovinsko- pravnih odnosa, vi imate svoje mišljenje. Možda ste u pravu. Mišljenja odvjetnika i pravnih službi su potpuno nebitna. - rekao je Lončar.

Istaknuo je i kako je resorno Ministarstvo dalo suglasnost na program potpora male vrijednosti u poljoprivredi, no načelnik Knežić ga je demantirao.

- Prevarili ste Ministarstvo. Ne može se dopis slati iz doma, mimo Pisarnice i svi dopisi koji su poslani mimo Pisarnice nisu pravno valjani, nemaju urudžbeni broj, klasu i sve ono što moraju imati.- objasnio je Lončaru Knežić.