Petak, 22 Travanj 2022
NIJE TU ČAK NI TOLIKO PITANJE IZNOSA KOLIKO TRENUTKA

Načelnica Vele Luke Katarina Gugić usred koronakrize sebi znatno povećala plaću

Načelnica Općine Vela Luka Katarina Gugić Načelnica Općine Vela Luka Katarina Gugić Foto: Općina Vela Luka
Piše:

Nedavna objava Južnog plaća načelnika i gradonačelnika u Dubrovačko – neretvanskoj županiji izazvala je veliku pozornost javnosti, a i niz reakcija. Tako je načelnica Lumbarde Marija Klisura istaknula da se službeni podatak o njenoj plaći, koji je objavio Južni, razlikuje od aktualnog iz razloga jer njena imovinska kartica nije ažurirana iako je predala podatke. Klisura je naime sebi smanjila plaću.

Službeni podaci iz imovinske kartice očito nisu ažurirani niti kod načelnice Općine Vela Luka Katarine Gugić. No, dok je načelnica Lumbarde sebi plaću smanjila, te ona sada iznosi bruto 11.727 kuna, odnosno 8.252 kune neto umjesto prijašnjih bruto 16.571 i neto 11.313 kuna, SDP -ova načelnica u Veloj Luci usred koronakrize odlučila je sebi plaću – povećati.

Katarina Gugić nije naravno sama reagirala i otkrila kako službeni podaci njene imovinske kartice nisu ažurirani i ne slažu se s aktualnim, već je to učinio Općinski odbor HDZ -a Vela Luka.

Načelnica Gugić je naime u prosincu prošle godine na Općinsko vijeće dala, a u konačnici je i usvojen, prijedlog o povećanju njene plaće koja sad iznosi 16 tisuća kuna bruto, odnosno neto nešto manje od 11 tisuća kuna neto umjesto prijašnjih bruto 13.666 i neto 9.421.

Kao što je Južni već istaknuo u napisu o plaćama, iako je većini „nas običnih” takva plaća u aktualnoj gospodarskoj situaciji nedostižna, s obzirom na odgovornost koju preuzimaju plaće načelnika i gradonačelnika i „nisu nešto”, no podizanje plaće u tako osjetljivom trenutku također i „nije nešto” korektan potez prema vlastitim građanima.

„Načelnica je tada na vijeću obmanjivala javnost i vijećnike kako svoju plaću naprosto mora povećati jer bi u suprotnom imala manju plaću od svojih pročelnika, a da je to pak čak i protuzakonito(!?). Vrlo prigodan razlog za povećanje svoje plaće jer svi se moramo pridržavati zakona. Međutim, vidimo na primjeru njenog kolege Miše Krstičevića, gradonačelnika Ploča, kako se načelnička dužnost može obavljati i volonterski za 1 kunu, a pročelnici u gradu Pločama, shodno logici načelnice, primaju valjda i manje. Sada kada vidimo da nije protuzakonito da načelnik nema najveću plaću u Općini, pitamo se hoće načelnica predložiti smanjenje svoje plaće? Naravno da neće jer načelnik bi trebao biti, kako je i sama načelnica rekla, bog i batina.” - naveli su pak iz HDZ -a Vela Luka nakon što je Južni objavio podatke o plaćama načelnika i gradonačelnika.

„Nije loše za Općinu koja prima 3 milijuna kuna državne pomoći za nerazvijene općine, u kojoj ljudi sami kupe novce za asfaltiranje cesta, a mladi iseljavaju u potrazi za poslom.” - dodaju iz HDZ -a Vela Luka.

Komentar o povećanju plaće željeli smo dobiti i od načelnice Vele Luke Katarine Gugić no ona se nije javila niti uzvratila poziv.