Srijeda, 07 Veljača 2024
ZA PUPOVCA JE KAZAO DA SE LAŽNO PREDSTAVLJA KAO PREDSTAVNIK SRBA

MILANOVIĆ: SVI KOJI SU GLASALI ZA TURUDIĆA NEPRIJATELJI SU HRVATSKE

Predsjednik RH Zoran Milanović Predsjednik RH Zoran Milanović Foto: Vanesa Pandžić / CROPIX


Predsjednik Republike Zoran Milanović u srijedu je izbor Ivana Turudića za glavnog državnog odvjetnika opisao kao grozotu, saborske zastupnike koji su za to glasali nazvao je neprijateljima Hrvatske, a sedam godina HDZ-a na vlasti hrvatskom nacionalnom katastrofom.

Komentirajući Turudićev izbor nakon posjeta Galeriji Klovićevi dvori, Milanović je u izjavi novinarima, a upitan o današnjem glasanju u Saboru, prokomentirao cijeli proces izbora opisavši ga kao laž i rekavši da je "stvoren privid javnog poziva i transparentne rasprave u Saboru".

Sve to je laž i drska farsa, rekao je Milanović te Vladino povjerenstvo pred kojim su se predstavljali kandidati za glavnog državnog odvjetnika opisao kao nekakav sedmočlani komitet spasa HDZ-a, "koji je, zamislite, jednoglasno izabrao tog probisvjeta", a "na kraju se (premijer Andrej Plenković) okružio i cijelom Partijom".

"Ovo je prvi puta od vremena druga Tita da Partija na ovakav način sudjeluje u izboru glavnog državnog tužitelja i čovjeka koji hapsi i zatvara. To je grozno za Hrvatsku i ovih sedam godina su hrvatska nacionalna katastrofa", ustvrdio je predsjednik Republike.

Prokomentirao je i komunikaciju Turudića i bivše državne tajnice Josipe Pleslić (bivše Rimac) rekavši kako "možda neke privatne stvari nije trebalo objaviti, ali da sve ostalo "ukazuje da se radi o osobi koja je s razlogom trebala biti predmet interesa DORH-a". "Tu ne mislim na madame Pompadour (Rimac)", dodao je.

Da njihova prepiska nije bila objavljena, smatra Milanović, javnost bi bila prikraćena za saznanja o tome "s kakvim vucibatinama imamo posla". Mi imamo, dodao je, nametnutog državnog odvjetnika kojeg je izabrala Partija, koji će suditi po interesima Partije, koji je slizan s Partijom i to ne skriva.

'Lipa' i 'radost' su nebitni, rekao je referirajući se na dijelove iz prepiske, "osim dok ne zadire u osnove sumnje da se radi o kaznenom djelu, a toga ima".

U izjavi koja je trajala više od pola sata, Milanović je u više navrata prozvao premijera Plenkovića, navevši među inim, "njegovu bolesnu ambiciju njega i njegovih poludivljaka iz rupa iz kojih su došli".

"To će trajati neko vrijeme. To će na kraju hrvatski birači i građani koji ipak nikad nisu bili ovce, riješiti. Ali, mora se znati koga je taj politički klatež koji se vuče uz HDZ kao zarazne bolesti uz tatarski kamp… Idu oni i idu ovi, puni buha i puni boleština koje šire. Tko god je danas glasao za to, za mene ne voli ovu državu, neprijatelj je Hrvatske", poručio je. Tijekom izjave ustvrdio je i da 78 zastupnika koji su danas glasali za Turudića rade protiv Hrvatske.

Nazvavši Turudića bitangom, istaknuo je da će, kad dođe za šefa u DORH-a, prokopati arhive "da vidi ima li njega tute", a "Plenkovićev je interes", dodao je, da onemogući curenja, da onemogući legitimno pravo naroda da vidi "s kakvim ništarijama ima posla".

Turudić je, kazao je, duboko kompromitiran, virulentan, epidemiološki opasan i ima osobne interese da bude u DORH-u i bude šef ljudima koji, ocijenio je, prema njemu, blago rečeno, gaje najdublji prezir.

"Ovo je takav akt očajničkog nasilja, jednog nasilnog muzgavca koji lamaće tim krakovima u zadnjem trenutku… zašto to radiš? Dakle, ovo, da smo u bilo kojem postupku monitoringa ili pregovora, koštalo bi nas članstva u EU. Ovo je najniža točka hrvatskog političkog života od kad se ja bavim politikom, a to je od 2004", ustvrdio je hrvatski predsjednik.

Novinari su ga pitali i za komentar glasanja Milorada Pupovca, koji je također dao glas Turudića, a Milanović je, uz ostalo, ponovio riječi bivšeg predsjednika Ive Josipovića koji je Pupovca nazvao "etnobiznismenom".

Pupovca je Milanović opisao kao "nemoralnog tipa" koji se materijalno koristi lažnim predstavljanjem predstavnika srpskog naroda, što nije jer je na izborima dobio 10 tisuća glasova, a u Hrvatskoj ima, po zadnjem popisu, 170 tisuća Srba. "nitko normalan ne glasa za njega", dodao je.

(Hina)