Srijeda, 24 Svibanj 2023
Predsjednik Udruge vrgoračke jagode nakon poplave

MILAN FRANIĆ: ZA OVU GODINU SEZONA VRGORAČKIH JAGODA JE GOTOVA

Milan Franić Milan Franić Foto: Ante Čizmić / CROPIX


Predsjednik Udruge vrgoračke jagode Milan Franić rekao je u srijedu da su jagode na otvorenom potpuno uništene u poplavi i da su za ovu godinu "završena priča", a iz plastenika će se, kaže, iskoristiti 10 posto.

- Za ovu godinu sezona vrgoračkih jagoda je gotova. - izjavio je nakon poplava koje su pogodile vrgorački kraj.

vrgorac jagode 240523U plastenicima je ostalo 10 posto plodova. Foto: Ante Čizmić / CROPIX

Uzgajivači jagoda čekaju izlazak na teren Povjerenstva za procjenu šteta, pa će onda krenuti u vađenje i preoravanje nasada jagode.

Vodostaj kod Vinskog mosta opao je za metar, ali još uvijek je ima previše u poljima Rastok i Jezero, dok je Bunina skoro suha.

Najveći problemi su u vinogradima koji su još u vodi, grozdovi se "kuhaju" u toploj vodi, jer je temperatura zraka porasla za 10 stupnjeva od poplave. Danas je u Vrgorcu 27 stupnjeva Celzija, a kad je padala kiša, pred poplavu, bilo je 17 stupnjeva.

Vinogradari su krenuli s primjenom zaštitnih sredstava, ali dio vinograda "neće preživjeti" jer su još u vodi i nemoguće je doći do njih.

Na prostoru između Kutca i Vina stradale su poljoprivredne površine zasađene krumpirima i njihov tradicionalan plasman na makarsku rivijeru u turističkoj sezoni bit će polovičan.

(Hina)