Srijeda, 04 Listopad 2023
Uzeli subvencije, a voćki nigdje

MALVERZACIJE SA SADNJOM SMOKVI NA JAKLJANU I U DUBROVAČKOM PRIMORJU, TROJE UHIĆENIH

Ilustracija Ilustracija Foto: Couleur / Pixabay


Ured europskog javnog tužitelja izvijestio je kako provodi hitne dokazne radnje u suradnji s Policijskom upravom dubrovačko – neretvanskom protiv četiri osobe. Tri osobe, čija su sjedišta tvrtki u Puli i Rijeci na tom su području nakon prethodno provedenih istražnih radnji, uhitili inspektori PU dubrovačko – neretvanske. Europsko tužiteljstvo sumnjiči ih kao odgovorne za subvencijske prevare i pranje novca u sklopu natječaja koji je raspisala Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju RH. Među uhićenima je riječka poduzetnica koju se sumnjiči da je na temelju lažnih podataka tražila i dobila subvencije iz EU fondova od ukupno dva milijuna eura za sadnju više tisuća stabala smokava i mijendula (badema) na otoku Jakljanu i na više lokacija na području Općine Dubrovačko primorje. Upitno je jesu li voćke ikada posađene

Riječku poduzetnicu sumnjiči se da je uz pomoć suosumnjičenih odgovornih osoba iz nekoliko tvrtki lažirala podatke da raspolaže vlastitim sredstvima za podizanje nasada smokava na otoku Jakljanu.

Istražitelji sumnjaju jesu li na Jakljanu uopće posađene smokve, odnosno više tisuća stabala, koliko ih je trebalo zasaditi na zemljištu Dubrovačke biskupije koja ga je 2015. za uzgoj smokava iznajmila njezinoj tvrtki na razdoblje od 30 godina.

Tvrtke povezane s riječkom poduzetnicom, osim na Jakljanu, u dugogodišnji najam dobile su i više zemljišta na području Općine Dubrovačko primorje. Neke od parcela velike su i po nekoliko stotina tisuća metara kvadratnih.

„Policijski službenici Policijske uprave dubrovačko - neretvanske uz pomoć policijskih službenika Policijske uprave primorsko - goranske i Policijsku uprave istarske i u koordinaciji s Uredom europskog javnog tužitelja u Zagrebu započeli su jutros realizaciju zadnje faze kriminalističkog istraživanja subvencijske prijevare i pranja novca u sklopu natječaja „Potpora za ulaganja u poljoprivredna gospodarstva“, koji je raspisala hrvatska Agencija za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, a temeljem početnih saznanja Policijske uprave dubrovačko-neretvanske. Do sada su uhićene tri osobe, dvije ženske i jedna muška osoba, svi hrvatski državljani. Tijekom dana provodit će se hitne dokazne radnje, a EPPO će nakon ispitivanja osumnjičenika donijeti odluku o daljnjem postupanju u predmetnom slučaju.” - navodi danas u priopćenju PU dubrovačko – neretvanska.

nm