Nedjelja, 21 Travanj 2024
U PLOČAMA JE SITUACIJA BILA ČUDNA, HDZ JE POBIJEDIO S MANJE GLASOVA NEGO 2020. GODINE, A SDP OSTAO DRUGI S VIŠE GLASOVA NEGO 2020.

LIJEČNIK, (VIKEND) GRADONAČELNIK, ŽUPANIJSKI VIJEĆNIK, SABORSKI ZASTUPNIK, OD ČEGA ĆE ODUSTATI KRSTIČEVIĆ?

Mišo Krstičević Mišo Krstičević Foto: Božo Radić / CROPIX
Piše:

Pločanski gradonačelnik Mišo Krstičević jedan je od trojice kandidata na SDP-ovoj listi s najviše osvojenih preferencijalnih glasova. Najviše su ga preferencijalno darivali njegovi Pločani, no osvojivši jedan glas više HDZ je u Pločama ipak porazio SDP. Između SDP-a i HDZ-a u Pločama vodila se mrtva trka pa su se glasovi birača u tom gradu nekoliko puta ponovo prebrojavali. Na koncu je jedan glas više presudio u korist HDZ-a.

U Pločama je naime HDZ osvojio 1 964, a SDP 1963 glasa. Kako je pobjeda pa i s jednim glasom više - pobjeda, poraz SDP-a, kojemu je presudio jedan listić Krstičeviću zasigurno nije dobro sjeo.

Pobjeda u jednoj od rijetkih utvrda ljevice u Dubrovačko – neretvanskoj županiji HDZ-u zasigurno puno znači pa čak i kad joj je kumovao tek jedan glas. Ipak, nemaju pretjeranog razloga za slavlje. Za razliku od izbora 2020. HDZ je u Pločama izgubio nešto glasova dok je SDP, iako poražen, zapravo dobio više glasova nego 2020. Naime, na izborima prije četiri godine HDZ je u Pločama osvojio 2 119 glasova dok je SDP tada dobio 1 360 glasova birača.

Inače, među kandidatima na SDP-ovoj listi Krstičević je po broju osvojenih glasova treći. Više od njega osvojili su samo nositelj Ranko Ostojić i splitski gradonačelnik Ivica Puljak.

Krstičević je osvojio 5 651 preferencijalni glas, od čega je najviše dobio u svojim Pločama – 1 637, što je i očekivano.

Kao četvrti i zadnji kandidat na listi SDP-a koji je osvojio mandat, Krstičević bi trebao ući u Sabor koja god stranka formira većinu.

Splitski liječnik i pločanski gradonačelnik Mišo Krstičević često je inače znao reći kako su ambicije u politici loše pa će se, kad su u pitanju njegove brojne dužnosti, uskoro vidjeti dokle sežu njegove, odnosno hoće li aktivirati svoj saborski mandat ili će ga prepustiti nekom drugom kolegi iz SDP-ove kvote.

Zbog njegove odsutnosti u Pločama HDZ-ovci u Dubrovačko – neretvanskoj županiji Krstičevića već duže vrijeme zovu vikend gradonačelnikom. Krstičević je, naime zaposlen u KBC-u u Splitu u kojem i stanuje sa svojom obitelji dok Grad Ploče, tvrde HDZ-ovci, već duže vrijeme vode njegov zamjenik i pročelnik. Osim toga, Krstičević je i vijećnik u Županijskoj skupštini Dubrovačko – neretvanske županije pa je pitanje hoće li svoj mandat u tom predstavničkom tijelu nekome prepustiti. Treba istaknuti i kako je Krstičević također i član Predsjedništva SDP-a.

Sigurno je da Krstičević ne može biti i liječnik i gradonačelnik i saborski zastupnik i županijski vijećnik. Mogao bi da da je Superman, ali nije.

Krstičević je inače na izborima 2020. odbio biti na listi SDP-a nakon što je tadašnji predsjednik te stranke Davor Bernardić umjesto njega na peto mjesto stavio smokivškog općinskog načelnika Kuzmu Tomašića.

I dok Krstičević, ako je suditi po preferencijama, ima potporu svojih sugrađana, rođena Pločanka Marija Vučković, ministrica poljoprivrede u svom rodnom kraju izgleda više ne kotira dobro. Dobila je tek 568 preferencijalnih glasova. Ukupno ih je imala 1 308, što je za nekoga na poziciji ministrice zapravo porazno.