Nedjelja, 21 Travanj 2024
VELOLUČKA NAČELNICA NAJPOPULARNIJA JE POLITIČARKA LJEVICE NA OTOKU KORČULI, A PROKOMENTIRALA JE I LOŠ REZULTAT KOLEGICE NIKE SILIĆ MAROEVIĆ

KATARINA GUGIĆ: U KAMPANJI SAM BILA PODVRGNUTA PA SKORO BIH REKLA MALTRETIRANJU LOKALNOG HDZ-A, ALI VELOLUČANI SU IM POKAZALI GDJE IM JE MJESTO

Katarina Gugić Katarina Gugić Foto: Božo Radić / CROPIX
Piše:

Kao šesta kandidatkinja na koalicijskoj listi SDP-a velolučka općinska načelnica Katarina Guguć na izborima u srijedu ostvarila je odličan rezultat. Vela Luka i dalje je ostala vjerna SDP-u dok je Gugić skupila veliki broj preferencijalnih glasova birača. Taj 1 501 preferencijalni ili preferencijski glas ukazuje kako je Katarina Gugić i najpopularnija političarka ljevice na otoku Korčuli. Sad želi i nešto više od lokalne politike i kaže kako je ti glasovi obvezuju prema biračima, ali i pokazuju kako je cijelo ovo vrijeme, unatoč kritikama oporbenog HDZ-a, na dobrom putu s kojeg ne treba skretati.

- Jako sam zadovoljna rezultatima koje sam postigla u Veloj Luci. Da budem iskrena, nisam ni sumnjala u pobjedu, ali ipak nisam očekivala ovoliki rezultat jer sam i inače previše samokritična. Takva sam bila i na lokalnim izborima 2021. kad je rezultat nadmašio sva moja očekivanja. Sad se opet sve to ponovilo jer smo u Veloj Luci uvelike nadmašili rezultat parlamentarnih izbora iz 2020. godine. Ipak, smatram da nema mjesta euforiji, iako je ovaj rezultat dobar vjetar u leđa, pogotovo kad znamo da nas sljedeće godine čekaju lokalni izbori. - kazala je Gugić.

Osim što su ostali vjerni SDP-u, većina birača u Veloj Luci preferencijalnim glasovima podržali su svoju općinsku načelnicu. Povjerenje je to, istaknula je Gugić, koje je obvezuje.

- SDP-ova lista je Veloj Luci ostvarila za čak 160 glasova bolji rezultat nego 2020. i kad usporedim svoje preferencijalne glasova iz 2020. godine – 648, sad je tu oko 800 preferencijalnih glasova, što definitivno ukazuje da imam veliku potporu Luški i Lučana. Taj rezultat obvezuje me da opravdam povjerenje koje su mi dali. - rekla je Gugić.

Preferencijalni glasovi birača koji su joj dali povjerenje ukazuju kako je Katarina Gugić na otoku Korčuli najprepoznatljivija političarka. Ona je, naime skupila više preferencijalnih glasova od Nike Silić Maroević koja je na listi SDP-a bila na devetom mjestu. Kako je Silić Maroević ipak gradonačelnica Korčule, grada koji ima puno više stanovnika od Vele Luke, taka je bilo za očekivati da će upravo ona imati veći broj preferencijalnih glasova, no birači su podržali Gugić.

- Kolegica iz Korčule je imala situaciju da je jedna kandidatkinja bila visokopozicionirana na listi Možemo pa je možda dio glasova otišao Možemo, međutim, smatram da treba dobro proanalizirati rezultate. Smatram da Nika Silić Maroević u Gradu Korčuli radi dobar posao. Treba analizirati što se dogodilo i mislim da taj rezultat ne znači ništa previše zabrinjavajuće za lokalne izbore, ako uzmemo u obzir njezin rezultat od prije tri godine.- kazala je Gugić.

Rezultati netom okončanih parlamentarnih izbora, kazala je, mogu biti dobra anketa za lokalne izbore načelnicima i gradonačelnicima koji su bili na listama.

- Ovi se rezultati ne mogu skroz preslikavati na lokalnu razinu jer, primjerice, u Veloj Luci smo na lokalnim izborima 2021. imali četiri liste, a sad je na parlamentarnim izborima bilo 17 lista, ali u sredinama u kojima su kandidati na listama bili aktualni gradonačelnici i načelnici, ovi rezultati su svakako jedna dobra anketa. - rekla je Gugić.

Preferencijalni rezultat koji je ostvarila u Veloj Luci za Gugić su, naglasila je, dobar vjetar u leđa i pokazatelj da s puta na kojem se nalazi ne treba skretati pa čak i kad je HDZ-ova oporba u mjestu učestalo kritizira.

- Držim da sam još mlada političarka i ovi rezultati su mi veliki i dobar vjetar u leđa, posebno kad nas u Veloj Luci čeka dosta projekata za koje smo praktički osigurali sredstva, a koji se realiziraju ili njihova realizacija započinje u ovoj zadnjoj godini mandata koje će biti poprilično izazovna. Kad je u pitanju HDZ-ova oporba u Veloj Luci, zadnja tri, četiri dana ove kampanje, iako je to u kampanjama uobičajeno, bila sam podvrgnuta pa skoro bi rekla maltretiranju od strane lokalnog HDZ-a, koji su ovaj put definitivno prevršili svaku mjeru i čak se spustili na neke privatne razine, što nije dobro, ali Velolučani su pokazali gdje im je mjesto, i njima i takvoj politici koja apsolutno ne donosi nikakve rezultate dok su moji rezultati pokazali da se u Veloj Luci cijeni rad i trud mog tima i mene. - rekla je Katarina Gugić.

Nakon što su izbori završili, velolučka općinska načelnica i dalje sa zanimanjem prati događanja oko formiranja većine.

- Koliko vidim, svi su u pregovorima, a tko će sastavljati većinu, doznat ćemo u narednom razdoblju, koje će svakako biti interesantno. Inače, drago mi je što je veći dio kolega načelnika i gradonačelnika uspio proći na ovim izborima i ući u Sabor. Mislim mislim da je to jedan dobar pokazatelj njihova rada i truda jer, bez obzira na sve, smatram da SDP itekako ima ljude koji su se dokazali u svojim sredinama i drago mi je da su nagrađeni ulaskom u Hrvatski sabor. - rekla je velolučka općinska načelnica Katarina Gugić.